IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значителен брой експерти по еврофондовете може да бъдат преместени в страната

От есента консултанти от международни банки ще ни съветват в секторите пътища, води и железници

12:26 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Значителен брой експерти по еврофондовете може да бъдат преместени в страната

В столицата за еврофондовете отговарят около 1900 души в различни министерства и агенции, възможно е част от тях да бъдат преместени в страната. Това каза пред БНТ министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Това се налага от новия модел за управление на евросредствата, при който се цели децентрализация, тъй като в момента ресурсът е разпилян, а присъствието по места е слабо – трябва някой да следи как се строи и как се изпълняват социални проекти, обясни министърът.

Още не е ясно колко щатни брой ще бъдат разпределени в новите шест звена в районите за планиране на страната.

„Дали ще са 40 или 60% не е интересно“, твърди Дончев. Хората в шестте междинни звена трябва да поемат 99% от контактите с тези, които ползват парите, за да не ходят получателите на евросредства постоянно до министерствата в София, допълни Дончев.

Запитан дали експертите ще искат да отидат в друг град извън столицата Дончев обясни, че сигурно ще искат, ако си запазят атрактивните възнаграждения, особено в градове като Варна, Пловдив или Бургас.

След като Еврокомисията разреши на България да ползва консултациите на експерти от Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка за усвояването на евросредствата, се очаква най-късно през септември тази година да подпишем меморандуми с банките и да тръгнат тези процеси. Ще ползваме консултантите в секторите пътища, води и железници, обясни Дончев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още