IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничават възможностите един агропроект да получава два пъти евросубсидии

Държавен фонд „Земеделие” слага допълнителна клауза в договорите по две мерки на Програмата за развитие на селските райони

10:52 | 01.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ограничават възможностите един агропроект да получава два пъти евросубсидии

Държавен фонд „Земеделие” въвежда допълнителна клауза в договорите по две мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от фонда.

Клаузата цели да създаде допълнителна гаранция за финансовите интереси на Европейския съюз, когато има съмнения, че се създават изкуствени условия от страна на кандидатите. Изменението засяга мерките 311 - разнообразяване към неземеделски дейности и 312 - подкрепа за развитие на микропредприятия.

Пример за създаване на изкуствени условия е разделянето на едно стопанство на две. Така фермерите могат да заобиколят ограниченията за максимално финансово подпомагане, заложени във всяка мярка и да получат два пъти субсидията.

Кандидатите, за които възникнат съмнения, че създават изкуствени условия, трябва да учредят обезпечение за инвестицията в полза на фонда до размера на договорената финансова помощ.

Обезпечението се създава, когато се подава заявка за окончателно плащане. То става част от договора за подпомагане и гарантира правилното изпълнение на бизнес плана.

Внасянето на допълнителни гаранции не е необходимо, ако част от свързаните кандидати оттеглят заявленията си и остане само един проект за подпомагане.

Според еврорегламент 65/2001 ако се установи, че кандидат е създал изкуствени условия, които противоречат на съответната схема за подпомагане, не се извършват плащания, се посочва в сайта на ПРСР.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още