IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия ще финансира екопроекти с 244 млн. евро

Повечето предложения са насочени към опазване на заплашените от изчезване видове

15:47 | 19.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската комисия ще финансира екопроекти с 244 млн. евро

Европейската комисия одобри финансирането на 183 нови проекта по финансовия инструмент за околната среда LIFE+*. Проектите са от всички държави членки на ЕС и обхващат дейности, свързани с опазването на природата, климатичните изменения, политиката за околната среда, информационни и комуникационни инициативи, съобщават на електронната страница на Еврокомисията.

Общият размер на отпуснатите средства по отправената през миналата година покана към страните членки е в размер на 530 млн. евро, от които 244 млн. евро ще бъдат предоставени от ЕС.

Еврокомисията получи 748 кандидатури при поканата, чийто краен срок приключи през септември 2010 г. От тях 183 бяха избрани за съфинансиране по трите компонента на програмата - „Природа и биологично разнообразие“, „Политика и управление в областта на околната среда“ и „Информация и комуникации“. В 55 проекта участват партньори от повече от една държава членка.

С изпълнението на проектите се подобрява природозащитният статус на видове и местообитанията, заплашени от изчезване, подпомага се и прилагането на директивите за птиците или местообитанията и за опазването на земите в мрежата „Натура 2000“. С евросредствата се подкрепят и новаторски идеи за управление в областта на околната среда.

*LIFE+ е европейски финансов инструмент за околната среда с общ бюджет от 2,143 млрд. евро за периода 2007-2013 г. Комисията отправя всяка година по една покана за проекти по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още