IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за водния цикъл на Габрово взе 3% от ресурса на програма "Околна среда"

Европейската комисия ще следи внимателно изразходването на средствата, каза министър Томислав Дончев

18:05 | 15.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Проектът за водния цикъл на Габрово взе 3% от ресурса на програма "Околна среда"

Обемът на проекта за водния цикъл на Габрово е около 3 на сто от цялата стойност на оперативната програма "Околна среда", която се изчислява на 1,8 млрд. евро. Това каза днес в Габрово министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Проектът ще се следи внимателно от Европейската комисия заради големия обем средства за усвояване, посочи Дончев. Той посочи, че чрез водния проект габровци ще имат по-качествена питейна вода, ще намалеят и водните загуби. От 73% загубите от пробиви във водопровода ще спаднат до 39%. Проектът включва и изграждане на нова канализационна система.

След проекта за водния цикъл на Враца това е вторият голям инфраструктурен проект по програма „Околна среда”, който получи положителна оценка от Европейската комисия, уточниха от екоминистерството.

Общият ресурс за изпълнението на водния цикъл на Габрово е в размер на 123,5 млн. лева. Финансирането по оперативната програма е 117,5 млн. лева, от които близо 94 млн. лева от ЕС и 23,5 млн. лева съфинансиране от държавния бюджет. Работата трябва да приключи до средата на 2015 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още