IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АПИ планира да усвои поне 500 млн. лв. евросредства за ремонт на пътища

Днес бяха подписани три договора за ремонт на пътища на обща стойност 25 млн. лв.

17:25 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
АПИ планира да усвои поне 500 млн. лв. евросредства за ремонт на пътища

До октомври със средства по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предвижда да бъдат ремонтирани в страната общо 227 км пътища от „втори“ и „трети“ клас, отчете днес пред журналисти Лазар Лазаров, член на управителния съвет на агенцията. Така завършва изпълнението на първия етап от усвояването на средства по тази програма от АПИ.

През втория етап се предвижа договорите между АПИ (в качеството на възложител) и фирмите изпълнители на ремонтните дейности да бъдат сключени до края на август. По всяка вероятност ще има трети етап на сключване на договори за ремонти, при който ще се ползват спестени средства от първите два етапа. Така в страната ще могат да бъдат подновени още между 8 и 15 пътни отсечки с общ размер до около 300 км.

През първия етап АПИ е сключила договори на обща стойност 123 млн. лв., от които са одобрени и изплатени досега 50 млн. лв. Сключените към момента договори по втория етап са на стойност 264 млн. лв., като изплащане по тях не е започнало.

Общият размер на средствата от ОП „Регионално развитие“, които могат да бъдат ползвани от АПИ през този програмен период (2007-2013 г.), е общо 500 млн. лв., като те са предназначени само за рехабилитация на пътища „втори“ и „трети“ клас, припомни Лазаров.

Амбициите на АПИ са не само да бъде усвоена цялата посочена сума, но и по възможност, в случай, че други бенифициенти по ОП „Регионално развитие“ не усвоят предназначените за тях средства, те да бъдат прехвърлени към агенцията. Лазаров подчерта, че агенцията вече има готови проекти, с които да кандидатства при евентуално отпускане на допълнителни средства. Пътната агенция „се надява“ през следващия програмен период средствата, предназначени за рехабилитация на пътища, да бъдат повече съобразно нуждите на страната.

Днес между ръководството на АПИ и фирмите изпълнители бяха подписани договори за ремонт на три пътни отсечки в областите Варна, Ловеч и Смолян с обща дължина 59 км. Рехабилитацията им е на обща стойност 25 млн. лв.    

Пътната агенция кандидатства с 4 проекта за отпускане на общо около 6 млн. лв. по ОП „Техническа помощ“, заявиха още от АПИ. Единият от проектите е за финансиране на подготовката на проекти за следващия програмен период, за да може да се стартира с изпълнението им още в началото на периода (2014 г.).

Друг проект предвижда осигуряването на т.нар. електронни броячи за отчитане на пътния трафик на 117 пункта в страната, тъй като сега това се извършва от хора. Лазаров поясни, че ЕК отпуска средства за нови пътища само при доказване на определена натовареност на трафика. В случай, че този проект, който е на стойност 2,5 млн. лв., бъде одобрен, изборът на фирма за изпълнение на поръчката ще се проведе в началото на следващата година.

АПИ кандидатства за отпускане на евросредства и за обучение на персонала в европейски институти, както и за модернизиране на софтуера. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още