IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвоени са 68% от договорените средства за екопроекти по програма ИСПА

Разплатени са близо 715 млн. лв. по предприсъединителната програма, отчете Комитетът по наблюдение на програмата

12:58 | 01.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Усвоени са 68% от договорените средства за екопроекти по програма ИСПА

Към 24 юни 2011 г. са усвоени 68% от договорените средства по предприсъединителната европейска програма ИСПА в сектор „Ооколна среда“. Това отчетоха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по време на 9-ия Комитет за наблюдение на програмата. В работата на комитета взе участие и Карстен Расмусен от Главна дирекция „Регионална политика” към ЕК, съобщиха от екоминистерството.

„Ние се притеснявахме, че с напредването на времето вие ще изоставите тези проекти. Но напротив, вие сте засилили работата си, като резултатите са налице – близо 70% финансово изпълнение”, каза представителят на ЕК.

Отчетените данни за усвоения ресурс включват освен европейското и националното финансиране за проектите (общият ресурс надхвърля 1 млрд. лв.). Разплатените средства (715,6 млн. лв.) спрямо средата на 2009 г. (353 млн. лв.) са нараснали повече от два пъти, посочват от МОСВ.

Очаква се Европейската комисия да удължи до края на 2011 г. срока на действие на финансовите меморандуми за част от инфраструктурните проекти с приоритетно за България значение (в София, Варна, Шумен, Кюстендил, Кърджали и Смолян).

От общо договорените средства по ИСПА в сектор „Околна среда” са признати (сертифицирани) 70%. Изплатени са 69% от европейските субсидии и 31% от бюджетното съфинансиране.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още