IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агросубсидиите за дребните фермери ще се изплащат по места

От понеделник кандидатите за подпомагане чрез мярка „Полупазарни стопанства“ на програмата за селските райони ще получават одобрените средства в областните дирекции на фонд „Земеделие“

17:18 | 24.06.11 г.
Агросубсидиите за дребните фермери ще се изплащат по места

От понеделник областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ ще могат да изплащат на място субсидиите за одобрените договори на фермери, които не произвеждат за пазара, но искат да модернизират или разширят стопанствата си. Това съобщи за Investor.bg зам. изпълнителният директор на фонда Свилен Колев.

Облекчението е част от мерките, предприети от фонда за намаляване на бюрократичните процедури при обработката на проектите от Програмата за развитие на селските райони. Досега разглеждането и изплащането на евросредствата се извършваха в централното управление на фонда в София. Това затрудняваше стопаните, които нееднократно трябваше да координират подробности по изпълнението на проектите не само с областните дирекции, но и на централно ниво, припомниха браншовици.

В края на май новото ръководство на фонда децентрализира част от дейността по мярката за „Подпомагане на полупазарните стопанства в процес на преструктуриране“, като обработката на проектите се измести от София към областните дирекции.

Мярката позволява в продължение на пет години стопаните да получават по 1 500 евро годишно. Парите се превеждат само при условие, че са изпълнени всички ангажименти, разписани в проекта. Целта е след като обновят стопанствата си, те да започнат да произвеждат продукция за пазара, поясниха от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още