IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улеснява се достъпът до регистъра на помощите de minimis

Министерството на финансите създава нов модул за бързи проверки на издадените минимални помощи, предоставяни по оперативните програми и земеделския фонд на Европейския съюз

12:19 | 01.06.11 г.
Улеснява се достъпът до регистъра на помощите de minimis

Министерството на финансите създаде нов модул към съществуващия регистър на минималните помощи (de minimis), който е достъпен само за административните отдели на министерствата и управляващите органи по оперативните програми на ЕС и Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Регистърът не е достъпен за получателите на помощите de minimis, но е важен за обслужващата ги администрация, която при постъпили заявки за нови субсидии е длъжна да провери дали бенефициентът няма одобрени проекти, които са в ход.

Минималните помощи се отпускат за три години, като през този период кандидатстващитe не могат повторно да заявяват подобни субсидии. Таванът на тези помощи e 20 хил. евро, припомнят експерти.

При всяка одобрена помощ администраторите са длъжни да въведат до три дни данните в регистъра на минимални помощи, в противен случай носят наказателна отговорност. Целта е при ново кандидатстване да се прави бърза справка, за да не получи така, че бенефециентът да подаде нова заявка за помощ, без да е изтекъл срокът на предишната помощ, поясниха от финансовото министерство.

Новият модул към регистъра дава възможност на всеки бенефициент да направи сам, бързо и безплатно, електронна справка за получените от него минимални помощи, като въведе единствено идентификационния си номер (БУЛСТАТ) на представляваното от него предприятие. Модулът е достъпен на адрес: http://minimis.minfin.bg.

Министерството на финансите създаде регистъра за минимални помощи, за да се улесни изпълнението на задължението на България при поискване от Европейската комисия в рамките на 20 дни да бъде предоставена наличната информация относно минималните помощи, припомниха от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още