IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават зелена светлина на компанията за стратегически инфраструктурни проекти

Предмет на дейност на компанията е проектиране, изграждане, поддържане и ремонт на автомагистралите „Струма”, „Хемус” и „Черно море”

17:34 | 18.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Дават зелена светлина на компанията за стратегически инфраструктурни проекти

Правителството одобри днес проект на закон за изменение и допълнение на Закона за пътищата, с който се предвижда създаване на национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти”, съобщи правителствената пресслужба. Със създаването на компанията се цели ускоряване изграждането на автомагистралите „Струма”, „Хемус” и „Черно море”.

Бъдещата Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” ще бъде със статут на държавно предприятие според Търговския закон. Предмет на дейност на компанията е проектиране, изграждане, поддържане и ремонт на автомагистралите „Струма”, „Хемус” и „Черно море”. Включени са и всички дейности, необходими за реализиране на проектите и управлението им след изграждане и въвеждане в експлоатация. Със създаването на държавното предприятие ще могат да се предприемат действия с цел то да стане бенефициент по ОП „Транспорт”.

Създаването на компанията ще доведе и до повишаване на административния капацитет за ефективно усвояване на безвъзмездните финансови средства от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз, предназначени за финансиране чрез оперативна програма (ОП) „Транспорт”, се казва още в мотивите за създаването на компанията.

Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) остава като единствен бенефициент на ОП „Транспорт” по приоритетна ос „Развитие на пътната инфраструктура по трансевропейските и основните национални транспортни оси”. С оглед функциите й и изпълнението на множество проекти, финансирани чрез ОП „Регионално развитие” и проекти по „Транзитни пътища IV” „Транзитни пътища V” и „Рехабилитация на пътната инфраструктура”, на този етап не се предвижда оптимизиране на числеността й.

С оглед възможността за осъществяване на пряк и ефективен контрол върху дейността на предприятието и агенцията, министърът на регионалното развитие и благоустройството ще утвърждава програма за развитие на пътната инфраструктура, който да се изпълнява от двете структури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още