IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: До 2015 г. ще усвоим 98% от еврофондовете

Досега 11% от парите по европрограмите са разплатени, отчете министърът по европейските фондове

10:16 | 04.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Томислав Дончев: До 2015 г. ще усвоим 98% от еврофондовете

До 2015 г. България ще усвои 98% от полагащите й се евросредства. Това каза пред Нова телевизия министърът по еврофондовете Томислав Дончев. „По-важно е обаче какво ще се случи с тези пари, а не толкова какъв е процентът“, уточни той.

Дончев поясни, че сметките за усвоените средства вероятно ще се изчистват до 2017 г. Може да усвоим и над 100%, но след това да се наложи да върнем част от парите, ако не сме направили нещо както трябва, припомни той.

Около 11% от парите по европейските програми вече били разплатени по различни проекти. „Често обичат да ни сравняват с другите, аз обаче предпочитам да се състезаваме със себе си, защото най-важният резултат е ефектът по отношение на всеки български гражданин“, коментира Дончев.

По повод финансовите корекции, които се налагат за нарушения на различни бенефициенти, сред които и много български общини, Дончев заяви, че основно проблемът е в обществените поръчки. Режат се пари по всякакви проекти - от инфраструктурни до социални, уточни той.

Масово при обявяването на обществена поръчка се налагат дискриминационни условия и критериите са толкова тежки, че в процедурата не могат да участват широк кръг фирми. Сред тези критерии са например оборотът на фирмата да надхвърля седем пъти сумата за поръчката или 50% от персонала да са граждани на съответната община.

Това е ограничаване на свободната конкуренция. Ако не направим финасови корекции, обезателно ще бъдем санкционирани, посочи Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Оползотворяват, а не опилзетворяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Да, трябва не да се усвояват парите, а да се ОПИЛЗОТВОРЯВАТ.а СЪСТЕЗАНИЕТО СЪС СЕБЕ СИ е рисково работа, току се окажеш на второ място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
вЕрваме му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още