IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят държавен фонд да обедини програмите за енергийна ефективност

Усвояемостта на европейските средства е 11%, а плащанията са за 1,7 млрд. лева, отчете Томислав Дончев

13:32 | 30.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Обмислят държавен фонд да обедини програмите за енергийна ефективност

Има идея за създаване на държавен фонд, в който да се концентрират всички ресурси от различните програми, свързани с енергийната ефективност. Това съобщи във Варна министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев, информира БТА.

Министърът обясни, че трябва да бъде изготвен модел за национална жилищна политика, който да стимулира на ниво данъци и такси гражданите да санират жилищата си. Това обаче няма как да стане без банковия сектор и достъп до евтин кредитен ресурс.

През миналата година по оперативните програми (без инструмента Шенген, ИСПА и Програмата за развитие на селските райони) са усвоени 1,1 млрд. лв. Заедно с останалите програми средствата са повече от 2 млрд. лв. Дончев подчерта, че така страната ни е нетен бенефициент, а не нетен донор на ЕС.

Според министъра усвояемостта на европейските средства е 11%, а плащанията са за 1,7 млрд. лв. Дончев коментира, че Варненска област е на едно от първите места по усвояемост.

Той съобщи още, че на следващото заседание на Министерски съвет ще се обсъжда промяна в основния документ, който регламентира разпределението на европейските пари, която ще даде възможност за обжалване на решенията на оценителните комисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pastir2
преди 13 години
Да се чете: Обмислят държавен фонд да УСВОИ програмите за енергийна ефективност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още