IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест болници получиха 66 млн. лв. за лечение на онкологични заболявания

Финансовият ресурс ще подобри материално-техническата база за онколечение и ще създаде 380 нови работни места

13:12 | 28.03.11 г.
Шест болници получиха 66 млн. лв. за лечение на онкологични заболявания

Министерството на здравеопазването (МЗ) получи първи транш от 66 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие" за оборудване на държавни болници.

С тези европейски средства ще бъде развита системата за диагностика и лечение на онкологични заболявания в шест лечебни заведения в страната - болницата по онкология в София и лечебниците в Плевен, Велико Търново, Пловдив, Монтана и Русе.

Шестте договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата бяха подписани днес от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и заместник-министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщиха от МЗ.

Основната цел на инвестицията е да се подобри материално-техническата база за лечение на втория по значимост здравен проблем за България - онкологичните заболявания. Сред предвиденото оборудване, с което ще се снабдят болниците, са компютърни томографи, линеен ускорител, система за планиране на лъчелечението, оборудване за лаборатории за имунологични изследвания и др. Закупуването им ще започне още през тази година. 

Очакваният ефект от обновяването на лечебните заведения ще засегне пряко над 4,4 милиона българи. Очаква се да се подобри здравният статус на населението като цяло, както и да се създадат 380 нови работни места, съобщават още от здравното министерство.

Средствата се предоставят по схема "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации" на оперативната програма. Общият размер на схемата възлиза на 148 млн. лв., с които ще се финансират 13 лечебни заведения и 8 домове за медико-социални грижи за деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още