IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РЗС: ЕК може да санкционира България с 25 млн. евро

Причината са измами с евросредства през 2010 и 2011 г., свързани с плащанията по схемата за единица площ

10:17 | 18.03.11 г.
РЗС: ЕК може да санкционира България с 25 млн. евро

На България ще бъде наложена санкция от 25 млн. евро поради непреодолими проблеми, свързани с плащанията по схемата за единица площ за 2009 г. на фонд „Земеделие“ и заради продължаващите порочни корупционни практики и измами с евросредства през 2010 и 2011 г.

Това съобщават от пресцентъра на РЗС, като заявяват, че разполагат с достоверна и проверена в Брюксел информация, съобщава Dnes.bg.

Земеделският министър Мирослав Найденов повече от 10 дни крие писма от еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачион Чолош и от Главна Дирекция „Земеделие” на ЕК, касаещи наложената санкция, твърдят от РЗС.

На 22 март изтича едномесечният срок, в който земеделското министерство трябва да изпрати свои представители, за да предоставят в ЕК мотивирано възражение срещу санкцията.

В съобщението на РЗС се казва, че партията знае от високопоставени фактори в ЕК, че положението е неспасяемо и България ще трябва да плаща новата санкция от 25 млн. евро, която ще бъде удържана от преките плащания за кампания 2011 г.

РЗС пояснява, че България вече има наложена глоба от 40 млн. евро за 2007 г. и 2008 г. заради пропуски в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и неактуализирана цифрова карта на нивите. Въпреки новите обществени поръчки на земеделското министерство за заснемане на всички ниви в страната резултати няма, защото тези търгове на практика са за доработка на вече уж действащите програмни продукти в системата ИСАК.

За разлика от всички страни членки на ЕС, където всеки фермер в интернет може да си провери физическите блокове и границите на поземлените участъци, в България това е невъзможно. Това е една от основните причини за налагане на тази тежка санкция.

За ЕК е абсолютно неприемливо тази информация да се пази в тайна, за да може по-лесно да се източват евросредства. Отново имало презастъпване и фиктивно очертани земеделски земи на приближени до Мирослав Найденов едри арендатори.

Преди повече от месец с друго писмо ЕК е уведомила страната ни, че ще бъде санкционирана с въпросните 25 млн. евро за нерегламентирано изплащане на субсидии за кампания 2009, но чиновниците и земеделският министър Мирослав Найденов са се оказали за пореден път безпомощни, заявяват още от РЗС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още