IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договори за 300 хил. евро сключи с лозари Фонд Земеделие

Усвоени са 96,5% от бюджета на схемата за изкореняване на винени лозя

15:45 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Договори за 300 хил. евро сключи с лозари Фонд Земеделие

Българските лозари са усвоили 96,5% от бюджета на схемата за изкореняване на винени лозя, отчете изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов. Той подписа днес договори с 14 бенефициенти, общо за 310 638 евро.

От 16 август 2010 г. българските лозари и винопроизводители кандидатстваха по нова схема на ЕС - Изкореняване на винени лозя за 2010 /2011 г., а бюджетът за страната ни бе в размер на 321 903 евро.

Схемата цели да подпомогне създаването на приспособен към пазарните условия лозаро-винарски сектор. По нея се отпускат премии за изкореняване на винени лозя на база среден добив (в хектолитри) за съответното лозарско стопанство от предходните три години.

По схемата са кандидатствали собственици, арендатори или наематели на плододаващи лозови насаждения, които са регистрирани като лозарско стопанство. Те са задължени три години след изплащането на премията да поддържат земята в добро земеделско и екологично състояние и да спазват законоустановените изисквания за управление.

Получилите финансова помощ нямат право да засаждат винени лозя върху изкоренените площи до 31 декември 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още