IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Троян пречиства отпадъчните води по нов за България биометод

Общината завърши европроект за водния цикъл в града за близо 8 млн. лева

17:38 | 23.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Троян пречиства отпадъчните води по нов за България биометод

Германска биотехнология, която се прилага за първи път у нас, е внедрена в пречиствателната станция за отпадъчни води в Троян. Тя е изпитана в над 750 пречиствателни станции в света с еквивалент жители до 3 млн., съобщи проектантът арх. Константин Косев от Обединение „Трейс инженеринг”.

Процесът на отстраняване на биогенните елементи се осъществява в общ басейн чрез аериране на водите. Водата, която излиза, ще е бистра и с високо технологично качество, подходяща за поливане и други нужди. Управлението на процеса е 24-часово, напълно автоматизирано. Технологията за биологично пречистване на водите принадлежи на германската фирма Bioworks Verfahrenstechnik GmbH.

Информацията беше оповестена днес на конференция за отчитане на проекта „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”, съобщиха организаторите. До момента това е най-големият във финансово отношение проект, който община Троян завършва, съобщи кметът Минко Акимов. Проектът е изпълнен по Оперативна програма „Околна среда“ и общата му стойност е близо 8 млн. лв.

Според експертите технологията за пречистване на водите постига значителна икономия на площи и инвестиции в строителството в сравнение с класическите методи за пречистване. Самата станция струва около 5 млн. лв. От тях машините и съоръженията са 3 млн. лв., а строителството на обекта – 2 млн. лева.

Новаторската технология е по-малко ресурсоемка при експлоатацията – дава разход от 0,02 евро на куб. м при средно приета норма на експлоатационните разходи за ЕС от 0,30 евро на куб. м пречистена вода.

Внедряването на биометода няма да оскъпи разходите за пречистване на отпадъчните води. Пречиствателната станция в Троян има капацитета да поеме отпадъчните води и на околните села Орешак и Черни Осъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още