IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще финансират опазването на диви птици с 3 млн. лв. евросредства

Финансирането е по ОП "Околна среда", а проекти могат да се подават до 9 май

10:47 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ще финансират опазването на диви птици с 3 млн. лв. евросредства

По оперативна програма (ОП) „Околна среда“ стартира процедура за набиране на проекти за опазване на дивите птици в 13 защитени зони, които не се припокриват със зони за опазване на местообитания по „Натура 2000“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което е управляващ орган на тази оперативна програм.

Защитените зени, за които могат да се подават проекти, са: Долни Богров, Ятата, Каменски баир, Чаиря, Оризища Цалапица, Берковица, Кочериново, Мещица, Рибарници Пловдив и Челопечене и язовирите Конуш, Овчарица и Жребчево.

Конкретната цел на процедурата е да се направят планове за управление на посочените 13 защитени зони за опазване на дивите птици. Дейностите, които могат да бъдат финансирани при изготвяне на плановете са: мониторинг на птици, проучвания, инвентаризации, анализи и изготвяне на карти на местообитанията за птици.

Финансирането по тази процедура от ОП „Околна среда“ е на обща стойност 3 млн. лв. Бенифициенти могат да бъдат основно регионалните инспекции по околната среда и водите, Изпълнителната агенция по горите и нейните регионални дирекции, общини и неправителствени организации.

Срокът за подаване на проектите е до 9 май тази година, а одобрените проекти трябва да се изпълнят най-късно до края на 2014 г.

От МОСВ обясняват, че основните проблеми в 13-те зони произтичат от натиска на човешката дейност върху естественото развитие на видовете, например: косенето на ливадите през гнездовия период; премахването на оризищата, които са се превърнали в местообитание за редица видове птици; внасянето на неприсъщи видове риби във водоемите, което влияе върху хранителния режим на птиците и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още