IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов е проектът за канализация на район „Кремиковци“

За осъществуването му се кандидатства за евросредства по ОП "Околна среда"

16:22 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Готов е проектът за канализация на район „Кремиковци“

Общината е готова с проекта за канализация на селищата от район "Кремиковци" и кандидатства за финансирането му по оперативна програма (ОП) "Околна среда" съобщи днес пред комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет заместник-кметът Ирина Савина.

Предвижда се всички селища от района без кв. "Враждебна", заедно със селата Казичане и Кривина да имат обща канализационна мрежа и пречиствателна станция на река Лесновска, посочи Савина, цитирана от БТА.

Вече са подготвени терените за отчуждаване. Проектът, който е с индикативна стойност близо 200 млн. лева, е разделен на четири части и сега се кандидатства за финансиране на строителството на отвеждащите колектори поради ограничение във финансирането до 50 млн. лв. по този вид проекти по ОП „Околна среда“.

Готов е проектът за канализацията на град Нови Искър, селата Световрачане, Чепинци и Негован, като отпадните води от тях ще се отвеждат към пречиствателната станция "Кубратово", информира зам.-кметът на Столична община.

До края на 2011 година ще е готов и проектът за канализацията на град Банкя. По думите на Савина местностите в София, които са без канализация, са включени в бизнес програмата на "Софийска вода" за 2011-2012 година.

Седем малки водно-електрически централи (мини ВЕЦ) ще се изграждат по водопроводната мрежа на столицата, като сега проектите са на етап подробен устройствен план, отбеляза още Ирина Савина,

Идеята е малките ВЕЦ с обща инсталационна мощност малко над 6 мегавата да произвеждат енергия посредством движението на водата по напорните тръбопроводи. Предвидените места са "Бистрица 1", "Бистрица 2", "Бояна 1", "Симеоново", "Модерно предградие", "Колежа", "Коньовица".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още