IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обединяват информационните масиви на администрациите с проект за 18 млн. лева

Предстои да се уточни кои услуги ще станат част от е-управлението

12:30 | 26.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Обединяват информационните масиви на администрациите с проект за 18 млн. лева

Проект за 18,4 млн. лева ще обедини сега съществуващите електронни бази данни на различни администрации, за да тръгне електронното правителство, съобщиха от транспортното министерство. И сега съществуват различни информационни масиви, например на главна дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО), но ведомствата нямали възможност да обменят информацията в сигурна електронна среда, уточниха експерти пред Investor.bg.

За да заработи най-после електронното правителство, трябва да се обединят и автоматизират поне 100 услуги. В момента се работи по сливането им по проекта „Развитие на административното обслужване по електронен път”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет“ с 18,4 млн. лв. Експерти от транспортното министерство представиха свършеното досега на дискусия вчера пред IT бизнеса.

Засега се планира да стане възможен обменът на данни от регистрите за БУЛСТАТ, актовете за раждане, брак и смърт, личните данни от ГРАО, имотите и кадастъра.

Всяка година хиляди справки и услуги се правят на хартия – например Министерството на външните работи обработва годишно 593 500 документи за издаване на визи на чужденци за влизане в България, легализира и заверява 204 565 документи и други книжа. Регионалните инспекции по опазване на общественото здраве извършват 123 780 заверки на лични здравни книжки. Агенцията по вписванията издава около 260 000 удостоверения годишно, свързани със Закона за кадастъра и имотния регистър. Агенцията за социално подпомагане приема годишно около 700 000 молби-декларации за отпускане на месечни помощи за дете и близо 79 000 молби за еднократна помощ при раждане на живо дете.

Още не е ясно дали точно тези услуги ще влязат в е-правителството (което засега има портал в тестов режим), още повече, че най-масово се чака на опашки по различни поводи пред КАТ и МВР. Тепърва предстоят дискусии по въпроса. Освен това всички администрации, които ще предоставят електронни услуги – различните министерства, общини и агенции, трябва да инвестират допълнително в сигурността на системите, да унифицират базите данни, да се обучат служителите. За да стане информацията, получена от сървър, равнозначна на хартиен документ, ще се правят и промени в законодателството. Така че работата по е-управлението тепърва предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
stdmv
преди 13 години
Тази "новина" Русинов и Сашо-бакшиша я обявиха на 2 февруари 2010 г. Една година по-късно още не са определили кои са услугите.Как може от профан нагоре да са министри и зам-министри?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 13 години
А дано! Само за януари месец за кадастрални скици, схеми и удостоверения за тежести съм дал 400лв. Всеки ден хиляди граждани дават десетки, може би и стотици хиляди лева ненужно, може би 18 млн. лева месечно! Колко е по-просто с 18 млн. лева да приключим голяма част от тая дивотия и да престанем с мотането напред-назад за подписи и печати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още