IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-високият износ на пшеница не застрашава производството на хляб у нас

През февруари 2011 година започват да изплащат субсидиите за единица площ

15:56 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
По-високият износ на пшеница не застрашава производството на хляб у нас

Към момента не съществуват опасения за зърнения баланс на страната. Износът на пшеница е по-голям от предишни години, но не застрашава производството на хляб.

Това е заявила Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните, по време на селскостопански семинар в курорта „Албена“, съобщиха от земеделското министерство.

От 3,8 млн. т произведена пшеница през тази година износът към момента е 1,5 млн. т.

Боянова е съобщила още, че обновяването на орто-фотокартата на страната се извършва в срок. Заснемането от самолет е приключило. Обновената база данни ще бъде предадена на фонд "Земеделие" до 31 януари 2011 г. Изплащането на субсидиите за единица площ ще започне, след като приключат всички проверки на фонд "Земеделие" - т.е. през февруари догодина.

До края на месеца шестата нотификация на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) трябва да бъде изпратена за официално съгласуване с Европейската комисия, е коментирала Боянова.

Сред най-важните предложения за изменения в ПРСР е прехвърлянето на остатъчния бюджет по мярка 611 „Доплащания към националните плащания” към негарантирания бюджет на мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” за инвестиции в секторите овощарство и зеленчукопроизводство, за проекти на млади фермери и полупазарни стопанства, за земеделска техника и други инвестиции.

„Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони ще поиска прехвърляне на допълнителни средства към бюджета на т. нар. общински мерки, към които има огромен инвестиционен интерес”, е заявила Боянова.

Промените ще бъдат обсъдени от Комитета по наблюдение на програмата на предстоящото му заседание на 10 декември.

13 808 заявления с обща стойност на поисканата субсидия по тях в размер на 5,3 млрд. лева са подадени по ПРСР от началото на прилагането й до момента. Към 15 ноември 2010 г. са подадени 7 015 заявки за плащане на обща стойност 1,198 млрд. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още