IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болници подадоха проекти за 68 млн. лв. за купуване на апаратура с евросредства

До края на януари 2011 г. се очакват проектите за купуване на апаратура с евросредства на още седем държавни болници за общо 70 млн. лв.

16:57 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Болници подадоха проекти за 68 млн. лв. за купуване на апаратура с евросредства

Шест болници са подали проекти за купуване на апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания по мярката „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни заведения“ от оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“.

Това съобщи днес пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е ръководител на управляващия орган на програмата. Става въпрос за болниците в Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, СБАЛО София и УМБАЛ „Александровска“ София. Проктите се подават чрез Министертвото на здравеопазването.

Общата стойност на подадените шест проекта е 68 млн. лв. Ресурсът по цялата мярка е 148 млн. лв., като 10 млн. лв. от тях са предназначени за преобразуване на социални домове за малки деца. Общо 13 големи държавни болници в страната, две от които в София, могат да кандидатстват по посочената мярка, според одобрената тези дни Средносрочна инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването.

За Investor.bg Павлова уточни, че се очаква до средата на декември проектите на шестте болници да бъдат одобрени от управляващия орган на ОП „Регионално развитие“, след което може да стартира процедурата по търга за избор на фирма доставчик на съответната апаратура.

Проектите на останалите седем болници (тези в Бургас, Варна, Сливен, Пловдив, Кърдажли, Смолян, Благоевград), също за апаратура за онкологични заболявания, се очаква да бъдат подадени до края на януари 2011 г.

Предвижда се в началото на декември да стартира мярка по ОП „Регионално развитие“, даваща възможност за закупуване чрез евросредства на апаратура, също предимно за диагностика и лечение на онкологични заболявания и от страна на общинските болници, съобщи още зам.-министър Павлова. Мярката е на обща стойност 140 млн. лв. От тях 100 млн. лв. са предназначени за болници в големи общини и именно те ще бъдат поканени след около месец да подадат проекти.

Болници от малки общини ще могат да ползват по одобрени проекти за закупуване на апаратура общо 40 млн. лв., но тази част от мярката по ОП „Регионално развитие“ ще стартира през следващата година.

Стартирането на мярката за финансиране на проекти на държавни болници по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ всъщност беше официално обявено още в началото на февруари.

Според тогава обявените разчети, подаването на проекти от държавните болници трябваше да е приключило до 30 септември (а не до 30 януари 2011 г.) Освен това, до 30 март здравното министерство трябваше да подаде в управляващия орган на ОП „Регионално развитие“ Средносрочната инвестиционна програма.

А сега става ясно, че има забавяне на процеса по подаването на проектите и усвояването на евросредствата в сферата на здравеопазването от поне половин година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още