IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е преразпределение на евросредства между оперативните програми

На фона на ниска усвоямост на фондовете, по някои програми средствата вече вървят към изчерпване, посочва Росен Плевнелиев

20:37 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Възможно е преразпределение на евросредства между оперативните програми

На фона на всеобщото ниско усвояване на фондове от ЕС до момента, средствата по някои оперативни програми вече се изчерпват.

Такава е оперативна програма „Регионално развитие“, по която се реализират редица проекти, а още много чакат финансиране в близко бъдеще.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на конференция, посветена на потенциала на аутсорсинг сектора в България, организирана от Американската търговска камара и Colliers International.

Той каза, че през идните години финансиране ще чакат още 24 пътни проекта и още редица инфраструктурни проекти на обща стойност 280 млн. евро.

Той каза също, че се предвижда финансиране на обща стойност 80 млн. лева за саниране на 600 сгради през следващите години.

На фона на санираните единици сгради през последните 30 години, този брой не е нисък, коментира той.

Плевнелиев спомена за т. нар. „Дунавска стратегия“, която предвижда изграждането на модерна транспортна инфраструктура между България, Румъния и другите страни в региона, която ще отговори на нуждите на бизнеса и за която също е необходимо финансиране.

Предвижданията са, че за голяма част от проектите, за които финансирането се изчерпва, нуждата от свежо финансиране ще стане по-належаща през 2012 г. В тази връзка той каза, че една от възможностите е преразпределяне на средства от другите оперативни програми, по които усвояването не е толкова ефективно.

Той каза, че смята да обсъди заедно с министъра на управлението на европейските фондове Томислав Дончев различни варианти за осигуряване на необходимото финансиране за въпросните проекти.

Плевнелиев отбеляза, че в България има няколко регионални центъра като Варна и Бургас, които имат потенциал да се превърнат в значими бизнес, логистични и финансови средища в региона.

За тази цел правителството е осигурило свежо финансиране от 300 млн. евро за развитието шестте най-големи града в страната.

В резултат на това до 2020 г. Варна се очаква да има две скоростни транспортни връзки с Русе и Констанца. До 2018 г. България се очаква да има високоскоростна ж.п. връзка с Будапеща, а амбициите на Китай са да изградят високоскоростен ж.п. коридор с Европа, който да осигурява достъп до Стария континент за 48 часа.

Всички тези възможности представляват огромен потенциал за страната ни да установи стабилна позиция в областта на логистиката, аутсорсинга и други ключови области, възползвайки се от благоприятни фактори като ниски данъци и стабилни финанси.

Предизвикателствата са свързани основно с реформите в областта на образованието, администрацията, юридическата система, както и пенсионната реформа, за които правителството трябва да положи още усилия.

Това, което липсва в момента е ясна стратегия, в която да са включени всички правителствени институции, неправителствени организации и бизнеса, каза Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 11.11.10 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още