IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изплащат 1,2 млн. лв. на 840 неправомерно санкционирани фермери

Причина за санкцията е била грешка в нормативната уредба от страна на Министерството на земеделието и храните

12:12 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Изплащат 1,2 млн. лв. на 840 неправомерно санкционирани фермери

Европейската комисия (ЕК) официално разреши на България да отмени санкциите на 840 земеделски производители, които са кандидатствали за Кампания 2007 г. по линия на агроекологичните плащания за субсидии за необлагодетелствани райони от Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция.

Фермерите са подали документи за субсидии, но поради допусната грешка в нормативната уредба от страна на Министерството на земеделието и храните през 2007 г. земите им са останали извън обхвата на списъците за необлагодетелствани планински райони и така те не са получили право на финансово подпомагане.

Освен че фермерите са били лишени от субсидии за Кампания 2007, са им били наложени и санкции да не получават субсидии за бъдещ период от три години, без да имат вина за това, се посочва в съобщението. Най-голям е броят на засегнатите стопани в област Кърджали, София – област и по-малко в областите Видин и Хасково.

Темата за неправомерно лишените от субсидии фермери беше дискутирана в Комисията по земеделие и гори към НС, вследствие на което е изпратено официално становище до ЕК с искане за отпадане на санкциите за ощетените стопани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още