IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обявиха конкурси за европроекти за електромобили и виртуални фабрики

В европроектите мога да участват и български организации, документи се подават до 2 декември

12:42 | 21.07.10 г.
Обявиха конкурси за европроекти за електромобили и виртуални фабрики

Автомобили, които се движат само на ток, виртуални фабрики, където продуктите се тестват преди производство, енергийно ефективни сгради и интернет на бъдещето са темите на конкурсите, които бяха обявени от най-големия финансов инструмент на Европейския съюз за научни изследвания и технологично развитие Седма рамкова програма (тема ИКТ), съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В европроектите мога да участват и български организации.

През 2010 г. български научноизследователски организации и високотехнологични компании са привлекли два пъти повече финансиране по Седма рамкова програма, отколкото през 2009 г., посочи при откриването на национален информационен ден за представяне на работната програма на конкурсите вчера заместник-министър Първан Русинов, цитиран от пресцентъра.

По думите му средствата за българските участници в договорените проекти тази година са 3,2 млн. евро.

Основната част от темите на обявените вчера конкурси са предложени от европейската индустрия и са част от плана за икономическо възстановяване на Европа.

Създаването на европейски автомобил, който работи само с електрическа енергия и за разлика от разпространените в момента хибриди няма ограничения в обхвата на каране, ще се финансира първоначално с 30 млн. евро. През следващата година по Седма рамкова програма ще бъде обявен втори конкурс по темата за още 30 млн. евро. Участниците в разработката трябва да предложат начини за съхранение на енергия и мощност, които да гарантират енергийната ефективност на бъдещата зелена кола, системи за климатизация, светлини, контрол на сигурността.

Конкурсът „Цифрови фабрики” ще осигури финансиране в размер на 35 млн. евро за проекти, които трябва подобрят управлението на доставките. Другият подобен конкурс – „Виртуални фабрики”, ще осигури 45 млн. евро за проекти за тестване на продукти преди тяхното производство и разпространение на пазара. Целта е да се намалят грешките при проектирането и разходите за производство.

20 млн. евро е бюджетът на темата „Информационни и комуникационни технологии за енергийна ефективност”. Целта е да се осигури партньорство между технологични, строителни, енергийни фирми и публичните власти. Ще бъдат финансирани системи за контрол и управление на консумацията на енергия в обществени сгради и пространства.

Темата „Бъдещ интернет” цели създаване на интегрирана платформа, поддържаща интелигентни интернет приложения за по-ефективно управление на секторите здравеопазване, транспорт, енергетика и всички останали сфери, свързани с предоставяне на услуги.

Бюджетът на Седма рамкова програма за проекти, свързани с информационни технологии и съобщенията, за периода 2011-2012 г. е 2,4 милиарда евро. Общият индикативен бюджет на обявените днес конкурси е 234 млн. евро.

Предложения за кандидатстване в обявените вчера конкурси, се подават до 2 декември, посочват от пресцентъра. Класирането се очаква в началото на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още