IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от учителските заплати може да се плащат от еврофондовете

За целта започват преговори, мярката ще се отнася до възнагражденията на учителите в предучилищното образование

13:16 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Част от учителските заплати може да се плащат от еврофондовете

Започваме преговори част от заплатите на учителите в предучилищното образование да се осигури от европейските фондове. Това заяви на кръгла маса в парламента министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Той отбеляза, че темата за въвеждането на задължително предучилищно образование се обсъжда с малко закъснение в общественото пространство. Според министъра отбеляза значението на промяната като средство за предотвратяване на отпадането на учениците от училище.

Държавата в по-голяма степен се ангажира с обучението на децата и се гарантира равният им старт в училище, заяви Игнатов.

Според него в първи клас, след предучилищната подготовка, децата ще бъдат вече адаптирани и няма да се чувстват като в непозната среда. Те ще са се научили, че извън дома всички трябва да спазват обществени норми на поведение, ще могат да се концентрират по-добре върху учебния процес.

Родителите няма да плащат такси за предучилищното образование, а само до 1,50 лева за храна на децата, посочи Игнатов. Той добави, че министерството е изпратило писма до общините с въпроси за готовността им да се въведат промените.

Председателят на парламентарната комисия по образованието Галина Банковска, която откри дискусията, отбеляза, че законовите промени са обсъдени на първо четене в комисията.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева подкрепи задължителното предучилищно образование. По думите й сега средно за 40 на сто от децата от детската градина до 12-ти клас българският език не е майчин, което затруднява учебния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още