IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат 10% разплащане по оперативните програми до края на годината

Около 600-700 млн. лв. от средствата от еврфондовете, се предоставят за покриване на разходите за проектантски труд

11:37 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат 10% разплащане по оперативните програми до края на годината

Най-вероятно до края на годината процентът на договорените средства по оперативните програми ще достигне 40 на сто, а разплатените средства по всяка вероятност ще бъдат десет процента. Това заяви министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев на конференция за мястото на архитектите и проектантите в повишаването на усвояемостта на европейските фондове.

Министърът информира, че досега по всички оперативните програми (ОП) са разплатени около 4,5 на сто от наличните средства, а са договорени около 34 на сто.

Томислав Дончев посочи, че от около 600-700 млн. лв. от средствата от еврфондовете, които са общо над 13 млрд. лв., се предоставят за покриване на разходите за проектантски труд.

Главният архитект на София Петър Диков каза от своя страна по време на конференцията, че за да има пълна усвояемост на средствата от европейските фондове, е необходимо да има два пъти повече готови проекти.

По думите му, ако сега не се започне работа по подготовката на проекти за следващия програмен период - 2014-2020 г., има вероятност да се окажем в същото положение, в което бяхме през 2007-2008 г. - с огромно желание и практически без почти никакви възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още