IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъединяваме се официално към инициативата „Еврика“

Ще се подкрепят малки и средни предприятия, чиято дейност е изградена на основата на иновациите, като общият бюджет е 400 млн. евро

16:44 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Присъединяваме се официално към инициативата „Еврика“

България се присъединява официално към европейската инициатива "Еврика" за създаване на мрежа за трансгранично сътрудничество между научно-изследователските институти, висшите учебни заведения, производствените предприятия и финансовите институции.

За целта зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов е на посещение в Германия, където ще подпише декларация за присъединяването на България към инициативата "Еврика", съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

"Еврика" предлага услуги за намиране на научен партньор, разпространение на информация и друго обслужване на промишлени предприятия, научни изследователски организации и университети. Присъединяването на България ще осигури възможност за по-активно участие на български фирми в съвместни проекти, придобили статут „проект на "Еврика”.

В момента 38 държави са пълноправни членове на инициативата "Еврика". Освен страните от Европейския съюз (ЕС), там членуват и Швейцария, Русия, Македония, Израел, Украйна, Турция и др.

Финансовият инструмент на инициативата "Еврика" е съвместната програма „Евростарс”, която подкрепя малки и средни предприятия, чиято дейност е изградена на основата на иновациите. "Евростарс" подкрепя реализирането на съвместни международни изследователски и иновационни проекти на фирмите, чрез облекчаване достъпа им до финансиране при разработване на нови продукти, технологии и услуги.

Програмата "Евростар" получава публичен бюджет в рамките на общо 400 млн. евро, като 100 млн. евро от тях отпуска Европейската комисия (ЕК), а останалите средства са от националните бюджети на членуващите страни за период от 6 години. 

С присъединяването към "Еврика" и "Евростарс" България се ангажира да заделя годишно до 1 млн. лв. от бюджета на Националния иновационен фонд за финансиране на проекти по „Евростарс”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още