IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е виновен за поредните проблеми с евросредства за България?

Според Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури рискът да бъдат замразени 100 млн. евро по програма „Рибарство“ е по вина на един-единствен човек – бившият шеф на агенцията

12:12 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кой е виновен за поредните проблеми с евросредства за България?

Разкритото закъснение на оценката на съответствие на програмата „Рибарство и аквакултури“ е по персонална вина на вече бившия директор на одитния орган Християн Даскалов, обявиха от сегашното ръководство на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Становището е във връзка със станалото публично известно писмо на Европейската комисия (ЕК), че агенцията бави изготвянето на оценката за съответствие на програмата „Рибарство и аквакултури“ и съответно изпращането й за одобрение от Европейската комисия (ЕК). Положителната оценка дава възможност да се правят междинни плащания по одобрените и изпълнени проекти по програмата, в противен случай средствата се блокират до извършване на окончателен одит от ЕК.

Средствата по програмата са около 100 млн. евро.

В тази връзка от Агенцията по рибарство днес коментират, че въпреки сериозността на изоставането в подготовката на оценката за съответствие, не съществува опасност да бъдат спрени средствата по програмата.

„В кореспонденцията с Европейската комисия винаги е било акцентирано на сериозността на проблема с одитния орган по програмата и забавяне процеса на оценката за съответствие, но до момента не е поставян въпросът за спиране на средствата“, посочват от агенцията.

Министерство на земеделието и храните вече е изпратило писмо до ЕК, в което се посочва планът за действие за изготвяне на оценката на съответствие на програма „Рибарство” до края на август.

Съгласно индикативната годишна работна програма за 2010 г. на програмата за развитие на сектор „Рибарство”, се предвижда отварянето на две нови мерки до края на юни: „Развитие на нови пазари и промоционални кампании”, с общ бюджет от 5,7 млн. лв., и „Колективни дейности”, с общ бюджет от 2,6 млн. лв.

През юли се предвижда отваряне на още две мерки: „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” с бюджет от 1,4 млн. лв. и „Пилотни проекти”, с общ бюджет от 4,2 млн. лв.

През първата половина на февруари България, след немалко проблеми и връщания за преразглеждане, успя да получи положителни оценки за съответствие от ЕК и на седемте оперативни програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още