IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Влагат 11 млн. лв. в хотели и фотоволтаици по програмата за селските райони

Първите 36 договора по мярка „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” бяха подписани днес

16:30 | 01.06.10 г. 1
Влагат 11 млн. лв. в хотели и фотоволтаици по програмата за селските райони

Близо 11 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 - 2013 г. ще бъдат вложени в изграждането на туристически обекти, фотоволтаични централи и два нови цеха за преработка на дървен материал и на метални изделия, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие”.

Първите 36 договора по мярка 312 от програмата - „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, бяха подписани и връчени днес от изпълнителния директор на фонда Калина Илиева.

Общо 27 от подписаните днес проекти са насочени към развитие на селски туризъм. Одобрената субсидия за тях е около 8 млн. лв. Седем от проектите са свързани изцяло с инвестиции в изграждането на фотоволтаични инсталации до 1 MW. Размерът на исканата субсидия за тези проекти е над 2,483 млн. лв. За останалите два проекта - за изграждането на нови цехове за дървен материал и метални изделия, са договорени малко над 477 хил. лева от програмата.

Мярка 312 е една от най-атрактивните и разнообразни за инвестиции по програмата, тъй като по нея се финансират дейности от закупуване на сухопътен транспорт, водолазно оборудване, през центрове за рехабилитация до цехове и възобновяеми енергийни източници, посочи Илиева.

Освен по нея с инвестиции за разнообразяване на земеделските дейности може да се кандидатства и по мярка 311 - „Разнообразяване към неземеделски дейности”, но само от земеделски производители. От тази година по двете мерки (311 и 312) размерът на безвъзмездната финансова помощ се увеличава до 80% от стойността на инвестицията. Новият прием на проекти по тези мерки от програмата стартира от 14 юни.

Общо по двете мерки са подадени 844 проекта за над 204 млн. евро. От тях 224 от проектите с размер на исканата субсидия над 84,1 млн. лв. са насочени към изграждането на ВЕИ и в частност на фотоволтаици.

От фонда посочват, че предвиждат през оставащия един месец да приключат с обработката и на всички останали проекти по двете мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
стог
преди 14 години
"Как да вземете пари от европейските програми":http://redor.bg/#/Article/id=716866
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още