IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клагсбрун: Източна Европа с по-голям потенциал от Западна в идните 5-10 г.

Виждаме възможност за повече сделки в региона, казват от фонда, който купи Евроком и Кейбълтел

09:58 | 30.10.09 г.
Хари Клагсбрун. Снимка: Личен архив
Хари Клагсбрун. Снимка: Личен архив

Фондът на шведската инвестиционна компания EQT Partners - EQT V, придоби 100% от Евроком и 70 на сто от Кейбълтел в сделка, която възлиза на над 200 млн. евро. За това какви са инвестиционните намерения на EQT в Източна Европа разговаряме с Хари Клагсбрун, старши съдружник в EQT Partners.

- Пред какви трудности сте изправени в настоящата ситуация и планирате ли нови сделки в региона в следващите три до шест месеца?

EQT V е петият фонд за изкупуване, който имаме, и това е фондът, с който правим инвестиции и в България. Това е фонд, който беше създаден през 2006, и който има общо 4 млрд. евро за инвестиции. Ние до сега сме инвестирали близо половината от тази сума в други пет-шест компании. Другите инвестиции са всичките в Скандинавия и Германия. Обявихме първата си инвестиция в Източна Европа в Полша преди няколко седмици, но тя все още не е приключена и не е във фонда. След като приключим тази сделка, ще имаме три инвестиции в региона в този фонд.
 
Ако гледаме напред – очевидно имаме трудна пазарна среда. Достъпността на финансирането е пречка. Много продавачи на добри компании не искат да продават в по-слаб пазар. Така че активността на сделките за цялата индустрия и за нас през 2009 беше по-ограничена в нашите традиционни пазари на Северна и Западна Европа. Но тук, в Източна Европа, вече имаме три транзакции и виждаме възможност за повече сделки в региона и вероятността в следващите 6 месеца следващата ни сделка да бъде Източна Европа е същата като това да се случи в Западна Европа, например.

- Защо решихте да инвестирате в Източна Европа?

Решението да се фокусираме в Източна Европа беше взето преди повече от година, когато решихме да отворим офис във Варшава и да го направим център за инвестициите в Източна Европа. Ние вярваме, че макар и да имаме забавяне сега, ако погледнете напред след пет-десет години ще видите много повече потенциал за растеж в Източна Европа, отколкото в Северна или Западна Европа, и ето защото искаме да се установим тук. Също така смятаме, че нашият опит от различни индустрии, мрежата от индустриалци, с която разполагаме, може доста сполучливо се приложи в Източна Европа.

Има много хора в компаниите на семейство Валенберг, които имат опит в Западна Европа, и затова смятаме, че за нас е по-лесно да отидем в Източна Европа и е един естествен процес

- Какъв е хоризонтът на вашите инвестиции?

Обикновено излизаме от инвестицията след четири-пет години. Разбира се, понякога може да е след по-кратък период или по-дълъг. Мисля, че най-кратката ни инвестиция е около две години, а най-дългата 10 години. Така че зависи, но нашата цел обикновено е четири до пет години.

- Как обикновено излизате от инвестициите?

Основният модел е да се продаде на купувач от същата индустрия или да се направи IPO като алтернативен вариант. В последните години обаче има доста играчи за дялове инвестиране. Особено в периода между 2005 и 2007 година се появиха много подобни играчи и станаха доста конкурентоспособни купувачи заради достъпността на финансиране. Но считам, че този вариант за излизане от инвестицията ще става по-малко вероятен. Теоретично ако продадете компанията на точния индустриален купувач, би трябвало да получите най-добра цена, защото имат технология и ефекти от синергията, което за тях прави новата придобивка по-ценна.

- Правите ли придобивания през фондовите борси?

Да, но ние не купуваме миноритарни пакети, например 10-20% от компанията. Ние придобиваме компании, които са на фондовата борса, като правим оферта за придобиване на цялата компания на всички акционери, понеже едно от основните ни инвестиционни правила е, че трябва да контролираме компаниите, в които инвестираме.

- Смятате ли, че е възможно да приложите подобно нещо на фондовите пазари в региона, България или Румъния, например?

Наистина не знам каква е ситуацията тук, но видяхме, че например в Полша е възможно да се купи компания на фондовата борса, макар и да не се случва много често.

- За финал, кои са секторите, от които се интересувате?

Гледаме на един доста широк спектър от индустрии, защото сме правили инвестиции почти във всяка индустрия. Изключваме някои, които са свръхрегулирани. Но иначе ние харесваме доста телеком сектора, медиите, фармацевтиката, целия сектор на услугите, в който имаме доста инвестиции в миналото, потребителските стоки. Изобщо всеки сектор, в който имаме опит в миналото и за който имаме познания и може да осигурим ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още