IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco: Електронните портали ще са основен двигател в развитието на интернет

Засега интернет у нас се ползва повече за справки, с развитието на електронните портали той би улеснил живота ни като цяло, смята директорът на компанията за България

17:34 | 31.05.06 г.
Автор - снимка
Създател
Петър Иванов. Снимка: Сиско Системс България
Петър Иванов. Снимка: Сиско Системс България

Cisco Systems e основана в САЩ през 1984 година, централата й се намира в Сан Хосе, Калифорния. Американската компания се занимава с производство на телекомуникационно и мрежово оборудване, както и тяхното интегриране в големите корпорации и компании. Cisco Systems оперира на българския пазар от 1999 година. Амбициите на компанията са да разшири присъствието си на пазара на мрежови технологии и използването на интернет в страната ни.

Петър Иванов е директор на Cisco Systems за България от самото й създаване. Той отговаря за продажбите и бизнес развитието на страната. Преди да се присъедини към Cisco е бил директор на 3COM, където е отговарял за търговското управление и новото бизнес развитие за България. Преди това е бил директор маркетинг и продажби във водеща българска компания за информационни технологии.

Петър Иванов има магистърска степен по компютърни науки от Национална военна академия, както и магистърска степен по бизнес администрация от Open University, Великобритания.

С Петър Иванов във връзка с развитието на информационните технологии в България разговаря Елена Стоянова.

- Г-н Иванов, над 90% от поръчките на компанията в световен мащаб се правят по електронен път. Каква е ситуацията в България?

България е в тези 90% и нито една поръчка не минава по факс или по друг начин, всичко е електронно. Тук сме стигнали световния стандарт. В това отношение България е в Европа.

- Как според Вас ще се развива потреблението на интернет в България занапред?

Бих казал, че може би въпросът трябва да се перифразира. Смятам, че интернет се ползва доста по-масово, отколкото изглежда. Хората могат да го ползват не само от вкъщи, но го правят и на работното място, в интернет клубовете, през мобилните си телефони.

Въпросът по-скоро е кога ще се появят електронни портали, които да улесняват нашия живот най-вече в областта на държавната администрация, в областта на услугите, на финансовото и застрахователното дело. Според мен, това ще бъде основният двигател на развитието и потреблението на интернет.

Засега хората го използват повече като справка. Той не улеснява живота им до такава степен, както би се случило, ако тези портали съществуваха и наистина бяха реализирани в държавата в по-широк мащаб. За съжаление все още съществува много „хартия” и това затруднява живота, както на служителите, така и на обикновените граждани.

- Какви са печалбата и приходите Ви от продажби в България за миналата година?

Не мога да коментирам този въпрос за България. По принцип не даваме информация за отделните страни. Даваме за определени региони, което е официална информация. Едва ли споменаването на цифрите в България ще създаде някакво впечатление за компанията. Предпочитаме да даваме резултатите на регионално ниво.

- Какво е мнението Ви за българския пазар в сектора на информационните технологии и за икономиката ни като цяло? Как ще се променят нещата след евентуалното ни приемане в ЕС?

Конкретният въпрос сигурно може да има много отговори. Искам да кажа, че в момента по-скоро икономиката е все още във възход. Но това, което виждаме е, че има някакво забавяне на темповете на развитие.

Разбира се в нашата област това невинаги е както в другите сектори. Смятам, че нашата област е привилегирована в това отношение. Всичко върви в посока развитие на комуникациите, развитие на информационните технологии. Все повече приложения ще се използват, като тези, за които вече говорих. Така че не очакваме спад в това отношение. Напротив. Приемането ни в ЕС ще бъде сериозен катализатор на тези процеси.

- Cisco Systems не продава директно на клиентите си, а чрез мрежа от търговски партньори. Какъв е броят им у нас към момента?

Не бих могъл да спомена всички, защото е очевидно, че много компании продават наши продукти. Имаме директни партньори за страната. Отделно имаме много индиректни партньори, които минават през нашия дистрибутор. Целта ни е да развиваме тази мрежа още повече, най-вече към регионите, където смятаме, че трябва да има по-голям фокус. Особено след приемането ни в ЕС.

- Колко са служителите на Cisco Systems България и ще се увеличават ли те?

Служителите са около 20, дори малко повече. В момента тече активно набиране на още служители, така че тази бройка е доста променяща се. Смятам, че тя ще продължи да се променя в положителна посока. Съвсем скоро би могло да се очаква тя да нарасне значително. Това е хубава тенденция, която е индикация, че нашият бизнес расте и че вярваме в тази икономика и в тази държава, наемайки повече хора на работа.

- Достатъчно квалифицирани ли са българските специалисти?

Бих казал, че са едни от най-квалифицираните изобщо. Една от моите гордости е, че в моя екип работят хора, които биха могли да си намерят работа навсякъде по света. Но те са избрали да останат в държавата си.

Виждам и друга тенденция. Виждам много млади, кадърни, реализирали се в чужбина хора, които търсят възможности да дойдат в България и да работят за Cisco. Което е още по-хубава тенденция.

По отношение на кадрите, наистина съм много щастлив да имам тези хора в екипа си, с които може да се гордее всяка държава и всяка фирма със сигурност.

- Наскоро представихте IT решения за т.нар. „интелигентни сгради“. Нещо повече да кажете за тях?

С две думи: отминало е времето, когато решенията не бяха унифицирани, т.е. за строителството да работят едни, да кажем за производството други. Вече всичко може да бъде унифицирано.

В това отношение IP мрежите са универсални и в една сграда всичко може да бъде интегрирано в една мрежа, включително и системи, които нямат нищо или много по-малко общо с информационните технологии, като пожароизвестяване, пропускателен контрол, климатизация. Всички тези неща, използвайки нашите решения, могат да бъдат унифицирани в една мрежа, от което строителните предприемачи могат само да извлекат полза. Това би унифицирало техните решения. Управлението на една сграда се улеснява посредством модерни технологии. Това се случва в света, така че ние можем да помогнем.

- Какви са интересите ви извън работния ден? Отново свързани с високите технологии?

Не, изобщо. Извън работния ден гледам да стоя повече сред природата. Обичам няколко неща. Обичам спортовете. Играя тенис, карам сърф, гмуркам се. Изобщо всичко, което е твърде далеч от офиса. Това е моето увлечение, това е съвсем нормално. Бих казал, че красотата на живота е в неговото разнообразие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още