IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Радослав Николов: SAP Labs България очаква ръст от 25-30% за 2014 г.

България е една от локациите с висока добавена стойност за компанията, смята изпълнителният директор на един от основните развойни центрове на SAP

10:37 | 15.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Радослав Николов:&nbsp;Навлизането на нови ИТ компании на българския пазар със сигурност обостря допълнително недостига на кадри в страната. <em>Снимка: SAP Labs</em></p>

Радослав Николов: Навлизането на нови ИТ компании на българския пазар със сигурност обостря допълнително недостига на кадри в страната. Снимка: SAP Labs

Аутсорсингът ли продължава да е бъдещето за българските ИТ компании или вече съществуват и други перспективи?

Развойното звено на SAP в България не е outsourcing център, а напротив - пълноправен член на SAP Labs мрежата в международен мащаб. SAP Labs България не се различава съществено и не отстъпва по нищо от развойните центрове на други развити страни като например Франция, Унгария, Израел. Все повече в България има ИТ компании с глобално влияние, а чуждестранните такива залагат на изключителния талант и професионализъм на българските ИТ специалисти и високата добавена стойност на развойната дейност.

Какви качества са най-ценни за служителите в софтуерната промишленост?

Най-ценните качества продължават да бъдат аналитичното мислене, желанието за усъвършенстване и иновативност. В бързоразвиваща се среда - такава, каквато е ИТ средата, e много важно доброто дефиниране на „проблема“ и намирането на иновативни, различни и логични out-of-the-box решения.

С какви темпове на година се разраства софтуерната индустрия в България? Колко са незаетите места само в софтуерния бранш у нас като цяло?  

Добрият ИТ климат в България е причината за софтуерния бум, на който сме свидетели напоследък. България е интересна ИТ дестинация и желанието за такъв вид инвестиции нараства в пъти през последните години. Софтуерната индустрия в България в исторически план отчита около 10% постоянен ръст през годините. Ако предположим, че броят на новооткритите работни места е сходен, то реално завършващите ИТ студенти са крайно недостатъчни да посрещнат тези нужди.

До каква степен навлизането на нови и големи световни имена като Luxoft и SoftServe, които през тази година обявиха, че ще открият развойни центрове в България, ще обостри дефицита за кадри? Какво предприема конкретно SAP, за да успее да привлече добри специалисти в екипа си, като се има предвид хроничния недостиг на квалифицирани служители?  

Навлизането на нови ИТ компании на българския пазар със сигурност обостря допълнително недостига на кадри в страната. От гледна точка на промени в софтуерната индустрия – аз не очаквам навлизането на нови и големи световни имена да повлияе към промяна на заплащането в ИТ сектора у нас. А ако това се случи, то новонавлизащите компании ще направят грешка, която няколко ИТ фирми допуснахме в миналото.

SAP се стреми да предлага най-доброто за един добър ИТ специалист – спокойна и приятелска работна среда, независимост, конкурентно възнаграждение, допълнителни социални придобивки и най-важното – възможност за кариерно развитие не само на локално, но и на международно ниво. Да продължаваме да осигуряваме всичко изброено и да го надграждаме – това е, което SAP Labs България планира да предприеме за привличането на добрите специалисти към себе си.

Не случайно SAP Labs България е оценен няколко поредни години като Най-добър ИКТ работодател за България (б. ред. по данни от проучването Top ICT Employer на Job Tiger за 2013 г. SAP Labs България 3 пъти е определяна за Top Employer от Aon Hewitt) - това е подкрепата и оценката, която получаваме от всички наши служители.

Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още