IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Николов: Почти 40% от зрителите са online, докато гледат телевизия

В България аудиторията на Nat Geo е по-млада, отколкото където и да било другаде в Европа или САЩ, казва изпълнителният директор на FIC за Балканите

09:04 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Красимир Николов:&nbsp;Рекламният пазар, за щастие, се стабилизира около настоящите нива. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Красимир Николов: Рекламният пазар, за щастие, се стабилизира около настоящите нива. Снимка: Личен архив

- Какво търси българската аудитория? По-различни интереси ли има от публиката в Западна Европа и САЩ?

Не мисля. Светът отдавна е глобално място. Силните заглавия и продукти работят добре навсякъде. Нашият зрител се интересува и знае за премиерните заглавия в САЩ и иска да ги види веднага. Каналите на FIC се програмират тук, за да можем да избираме в зависимост от предпочитанията на нашата аудитория.

- Има ли тенденция на отлив на зрители през последните години, особено сред по-младата аудитория, която като че ли предпочита да излиза навън или да комуникира и да се забавлява онлайн?

Не и при нас. Младата аудитория харесва Fox Life, а Nat Geo e дори прецедент - тук каналът е по-млад, отколкото където и да било другаде в Европа или САЩ. Наясно сме обаче, че почти 40% от зрителите са online докато гледат телевизия. Това е тенденцията. Ние я следваме и ще предложим нови проекти, които адекватно да отговорят на променящото се потребление на телевизионното съдържание.     

- Някои експерти твърдят, че през последните години телевизионният пазар у нас се пренасити. Какво е вашето мнение?

Зави си с какво се е пренаситил. Аз мисля, че на нашия пазар все още има място за добър продукт и това скоро няма да се промени. Има доста неуспешни опити, които създават илюзия за пренасищане.

В подкрепа на тази теза е и реакцията на българските кабелни и сателитни оператори, които изразиха готовност да разпространяват FOX основно заради неговото качествено съдържание. С FOX каналите на FIC в България вече са 8, а скоро всички те ще имат и HD версии. Освен документалните на канали и FOX е достъпен в HD формат. 

- Вашите нишови канали срещат сериозна конкуренция в лицето на канали на bTV Media Group, като например bTV Cinema, bTV Comedy и bTV Lady, които са пряка конкуренция на FOX Life, FOX Crime и 24Kitchen. Кой според вас надделява в тази надпревара? Какви са пазарните ви дялове по канали?

Честно казано, изброените канали са доста далеч жанрово от нас и не мисля, че има място за сравнение, включително и от гледна точка на аудиторията. Като група FIC задържа стабилен дял от над 5% в най-масовата аудитория мъже и жени 18-49, а в таргетираната от нас 15-34 често надхвърляме 9% SHR. Тази година FOX Life и Nat Geo се подредиха на челните места в няколко зрителски класации за най-предпочитан телевизионен бранд, като изпревариха национални ефирни политематични канали.  

- Как преценявате рекламния пазар през последната година? Отчитате ли спад и в каква степен, или напротив? Какви са очакванията ви за развитието в близък и средносрочен план?

Рекламният пазар, за щастие, се стабилизира около настоящите нива. FIC България отчита ръст спрямо миналата година. Очакванията ни са пазарът да няма спад в краткосрочен план или ако има, той да е в минимални граници. В средносрочен план - след 2013 г., предвиждаме плавен ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още