IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Райкинска: Очакват се съкращения и понижение на заплатите в ИТ сектора

Оптимизирането на разходи е неизбежно заради свиването на печалбите на високотехнологичните фирми

08:10 | 30.01.12 г. 5
<p>
	Снежана Райкинска. Снимка: Личен архив</p>

Снежана Райкинска. Снимка: Личен архив

-Прави ли бизнесът опити да планира нуждите си от кадри?

В момента ситуацията е такава, че всичко е предпоследно. Каквито и планове да имат големите компании в световен мащаб, нищо не се знае. Има фирми, които преди кризата са планирали развитието си дори година и половина напред, а към днешна дата не могат да планират дори за три месеца напред. Бизнесът е нестабилен, намаляват печалбите, а цената на труда остава висока в тези високотехнологични сектори. Затова очакваме спад на заплатите и съкращения в бранша.

Подозираме, че предстоят и други размествания. Ще има компании, които може би дори тази година ще напуснат България, но други ще навлязат у нас. Ще има някакъв баланс, но размествания може да се очакват.

-Какво е мястото на трудовите посредници във време на криза?

Много пъти сме говорили с колеги и те очакваха, че с кризата работата им ще приключи. За някои това стана факт, но във времена на криза посредниците са необходими, за да помогнат за оптимизирането на разходите за управление на персонала. Много фирми изнесоха управлението на човешките ресурси извън организацията, за да оптимизират тези разходи, т. е. плащат при наличието на резултати.

Другият момент е, че от посредниците се очаква по-качествен подбор с цел минимизиране на разходите по обучение на служители, които реално след това не могат да се справят с работата.

Във време на криза посредниците имат голямо значение, защото те са двигателят на оптимизирането на разходите на компаниите и правят добър подбор на служителите. Има фирми, за които сме правили цялостен подбор на служителите и текучеството е сведено до минимум. С една фирма работим от 2003 г. и към днешна дата са напуснали не повече от 7 души, компанията наброява близо 50 човека в гр. София.

А що се отнася за увеличаването на кандидатстващите – ние правим по-скоро хедхънтинг. Кандидатите преминават през IQ тест, проверяваме референции от предишни колеги, тестваме езиковите умения на служителите за кол центрове и т. н. Познаваме много добре пазара, работили сме с над 250 компании и много лесно може да съберем информация за тях. Всичко това се изисква от спецификата на работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
svedust
преди 12 години
до G.GekkoХайде Gekko да видим какво ще стане, като световната икономика удари дъното в края на 2012 и 2013? Когато обявят фалит (вече официално) Гърция, Португалия и Испания? Дали бизнеса ще си поръчва нови ИТ услуги и системи, или ще гледа пестеливо и ще инвестира само в тези, от които има смисъл? Хайде сега да порасъждаваме на тази тема, ако в световен мащаб бизнеса намалее с 50% отделените средства за ИТ услуги какво ще стане? Тогава може 4000 лева грос да ни изглеждат като една мечта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
G.Gekko
преди 12 години
Абе какво това гръмко и неадекватно заглавиеОчаквали се съкращения и намаление на заплати в ИТ сектора - Кога това - след 35 г. или 50 г.?Тая лелка или който е писал статия - на коя свят живеят - имат ли някаква представа за това какво е ИТ услуга и какви са предизвикателствата пред сектора...Или само само пишем гръмки заглавия - статии които никой няма да прочете, просто щото са писани от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
bbzz24
преди 12 години
1 БГ програмист не се конкурира с 1 немски или шведски, а с 1 индийски, китайски програмист. предимствата на онези е по-ниската себестойност на труда, по-лесното намиране на голям брой coding monkeys за даден проект, способността да чете сравнително добре на английски и желателно дори да може да говори.освен тези преки фактори има и непреки: разстоянието за пътуване на крайния клиент, все пак идват на гости да се забавляват и да посвършат малко работа, способността да се бута под масата на възложителя нещо за получаване на поръчка, пък и не на последно място способността аутсорсинг компанията да работи с по-малко комисионно измерено в проценти, което зависи от големината на проекта най-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Някак не се връзва първо да кажеш, че предлагането е 3 пъти повече от търсенето на работни места и после да предвиждаш намаление на заплатите.Проста няма как и двете да са верни.Впрочем много чуждестранни ИТ фирми отчетоха рекордни печалби за 2011 така, че за намаляване на приходи и печалби при тях е странно да се говори. Въобще да говорим за това дали може фирмата да си позволи бруто на 4000 лв(2000 евро) е смешно при положение, че за същия служител на запад ще им струва 6-8 хил евро (половината данъци и осигуровки).Дори основните конкуренти в ИТ сферата - индийци, руснаци имат поне подобно заплащане ако не и по-високо.И все пак доби и по време на кризата съкращенията бяха най вече на хора с не достатъчна квалификация или от фирми, които не се справяха добре и без криза. И въпреки, че имаше един несигурен период от около 6м 2009г. като цяло сектора остана доста стабилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
shipito
преди 12 години
Намерете ми читав LAMP програмист на заплата 2000 лв. и тогава ми говорете за намаляване на заплатите! Такава липса на кадри в IT сектора никога не е била, а с тези темпове скоро и те ще са извън страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още