IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Райкинска: Очакват се съкращения и понижение на заплатите в ИТ сектора

Оптимизирането на разходи е неизбежно заради свиването на печалбите на високотехнологичните фирми

08:10 | 30.01.12 г. 5
<p>
	Снежана Райкинска. Снимка: Личен архив</p>

Снежана Райкинска. Снимка: Личен архив

-Това поне за мен означава, че хората имат някаква мотивация, но не намират смисъл на родна почва. Не трябва ли всъщност работодателят да проучи какво би мотивирало неговият служител и да се опита да го задържи?

Така е, но конкретен работодател може да мотивира един определен тип хора, а не всеки. Има хора, които винаги ще бъдат демотивирани, винаги ще трябва бизнесът да се грижи за тях, за да им поддържа мотивацията. В някои страни заради стабилните социални системи липсва дори мотивацията да се развиваш и да правиш нещо ново и различно. Това разбира се не важи за България.

-Какви бяха тенденциите при търсенето на кадри през миналата година?

Най-много се търсеха специалисти за ИТ сектора – софтуерно производство, телекомуникации, технологична поддръжка. Търсеха се и специалисти за изнесените бизнес процеси – служители за кол центрове и съпорт центрове. Търсеха се специалисти по продажбите – хора, които могат да предлагат софтуер и хардуер, и в някаква част мениджъри средно ниво. Тази година пак тези позиции ще са най-търсени.

-Кои икономически сектори очаквате да бъдат най-активни на пазара на труда през годината?

По-висока активност ще се наблюдава в ИТ бранша и при изнесените услуги. Въпреки че кризата засегна и тях, нещата са по-стабилни на фона на останалите сектори на икономиката.

Ще има и лек ръст на активността в сектора на производството на електроника и другите технологични производства, защото се очаква изнасяне на производствени мощности в тези сегменти към България от проблемни страни в Европейския съюз.

-Как оценявате нивото на съкращенията от страна на бизнеса през миналата година и какво може да се очаква през настоящата?

В ИТ сектора през миналата година нямаше драстични съкращения. Няколко фирми освободиха някакъв обем от работа или служители, които не са били достатъчно квалифицирани за работата, която трябва да се свърши. Това обаче нямаше сериозно влияние върху пазара.

През тази година очакваме и във високотехнологичните сектори известно движение. Ще има съкращения и промяна на възнагражденията. Причината е, че повечето компании са експортноориентирани и зависят от чужди партньори. Заради кризата тези партньори редуцират разходи и предоговарят цени. Затова няма как да се избегне оптимизирането на разходите и редуцирането на персонала. Не можем обаче да очакваме масови съкращения.

-Споменахте за промяна във възнагражденията. В каква посока очаквате да е тя?

Във високотехнологичните сектори заплатите са много добри и са 2,5 пъти по-високи спрямо средното за страната възнаграждение. Това е лесно обяснимо – става въпрос за висококвалифициран труд.

Очакваме през първото полугодие да има замразяване на заплатите. Голяма част от нашите клиенти не биха наели хора, които да им струват повече от 4 хил. лева като общ разход. Това означава, че един такъв работодател би дал нетно възнаграждение средно от порядъка на 2 500 лева. Преди можеше да се получат в нетно изражение и заплати от над 3 хил. лева.

За второто полугодие очакваме спад на заплатите и сме сигурни, че той ще важи и през 2013 г. Вероятно той ще е около 10%.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
svedust
преди 12 години
до G.GekkoХайде Gekko да видим какво ще стане, като световната икономика удари дъното в края на 2012 и 2013? Когато обявят фалит (вече официално) Гърция, Португалия и Испания? Дали бизнеса ще си поръчва нови ИТ услуги и системи, или ще гледа пестеливо и ще инвестира само в тези, от които има смисъл? Хайде сега да порасъждаваме на тази тема, ако в световен мащаб бизнеса намалее с 50% отделените средства за ИТ услуги какво ще стане? Тогава може 4000 лева грос да ни изглеждат като една мечта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
G.Gekko
преди 12 години
Абе какво това гръмко и неадекватно заглавиеОчаквали се съкращения и намаление на заплати в ИТ сектора - Кога това - след 35 г. или 50 г.?Тая лелка или който е писал статия - на коя свят живеят - имат ли някаква представа за това какво е ИТ услуга и какви са предизвикателствата пред сектора...Или само само пишем гръмки заглавия - статии които никой няма да прочете, просто щото са писани от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
bbzz24
преди 12 години
1 БГ програмист не се конкурира с 1 немски или шведски, а с 1 индийски, китайски програмист. предимствата на онези е по-ниската себестойност на труда, по-лесното намиране на голям брой coding monkeys за даден проект, способността да чете сравнително добре на английски и желателно дори да може да говори.освен тези преки фактори има и непреки: разстоянието за пътуване на крайния клиент, все пак идват на гости да се забавляват и да посвършат малко работа, способността да се бута под масата на възложителя нещо за получаване на поръчка, пък и не на последно място способността аутсорсинг компанията да работи с по-малко комисионно измерено в проценти, което зависи от големината на проекта най-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Някак не се връзва първо да кажеш, че предлагането е 3 пъти повече от търсенето на работни места и после да предвиждаш намаление на заплатите.Проста няма как и двете да са верни.Впрочем много чуждестранни ИТ фирми отчетоха рекордни печалби за 2011 така, че за намаляване на приходи и печалби при тях е странно да се говори. Въобще да говорим за това дали може фирмата да си позволи бруто на 4000 лв(2000 евро) е смешно при положение, че за същия служител на запад ще им струва 6-8 хил евро (половината данъци и осигуровки).Дори основните конкуренти в ИТ сферата - индийци, руснаци имат поне подобно заплащане ако не и по-високо.И все пак доби и по време на кризата съкращенията бяха най вече на хора с не достатъчна квалификация или от фирми, които не се справяха добре и без криза. И въпреки, че имаше един несигурен период от около 6м 2009г. като цяло сектора остана доста стабилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
shipito
преди 12 години
Намерете ми читав LAMP програмист на заплата 2000 лв. и тогава ми говорете за намаляване на заплатите! Такава липса на кадри в IT сектора никога не е била, а с тези темпове скоро и те ще са извън страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още