IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С. Райкинска: Очакват се съкращения и понижение на заплатите в ИТ сектора

Оптимизирането на разходи е неизбежно заради свиването на печалбите на високотехнологичните фирми

08:10 | 30.01.12 г. 5
<p>
	Снежана Райкинска. Снимка: Личен архив</p>

Снежана Райкинска. Снимка: Личен архив

-Различните работодателски организации непрекъснато се оплакват, че техните членове имат сериозен проблем с намирането на квалифицирани кадри и че има дисбаланс между търсене и предлагане на пазара на труда. Наблюдавате ли нещо подобно?

Да, има такъв дисбаланс. Търсенето в тези три сектора (ИТ, аутсорсинг, електроника и хардуер) надвишава три пъти предлагането на работната сила. Проблемът е, че в последните 20 години образованието не беше основен приоритет на институциите и липсваха общите усилия и на работодатели, и на институции.

Същевременно населението в страната застарява, имаме една голяма група от населението, която не е включена в нормалния трудов живот, каквато е голяма част от малцинствата. Имаме и изтичане на квалифицирана работна сила. Затова нашите работодатели няма как да не се оплакват от недостиг на квалифицирана работна ръка, но по-скоро става въпрос за недостиг като количество, като обем работна сила, с който работодателите очакват да разполагат.

-Как фирмите се справят с този недостиг?

Трудно е, когато пазарът е силно ограничен. На този етап някои компании правят собствени стажантски програми, като изискват някакви първоначални умения. Колкото и парадоксално да звучи, ние правим и такъв подбор. Много хора ще кажат, че след като тези лица нямат необходимата квалификация, значи подбор не е необходим, но това не е така. Реалността показва, че за всяка длъжност е необходим подбор, защото работодателите търсят някакви комплексни умения – интелигентност, за да се възприема предаденият по време на стажа материал и да се осъществява качествена работа след стажа, съпричастност, мотивираност, екипност. За съжаление, в голяма степен, се наблюдава липса на мотивация у младите хора за работа.

Друг начин е да се привлекат кадри от други страни. Вносът на работна сила в България обаче не е разпространен заради тежките институционални процедури.

-Със „синята карта“ не ги ли улесниха?

Тя е приета, но още не е влязла в сила и трябва да се подготви нашата нормативна уредба. Определено имаме нужда от внос на работна сила. За секторите, които България иска да развива – експортноориентираните, тези, които ще дърпат икономиката напред, имаме нужда от 10-15 хил. души, които трябва да „внесем“ в близките 2-3 години.

-Как е изчислено това число?

На базата на предлаганите работни места, на нуждите на компаниите. Една компания разполага с определен брой служители, но за да поема още работа има нужда от допълнителни хора. Често точно заради недостига на кадри много фирми не могат да поемат работата, която им възлагат техните партньори.

-Интересен е въпросът с липсата на мотивация за работа. Вие как обяснявате това явление?

Хората вече имат много възможности, особено квалифицираните служители. В следвоенните години – 1945-1950 г., удовлетворение на хората е носел самият факт, че имат работа. След това удовлетворението е било свързано с развитието на някаква кариера. За България това не е важало особено заради условията на плановата икономика, но в една свободна икономика на преден план е било желанието да правиш кариера и да създаваш нови неща.

Трансформирането на икономиката като икономика на знанието дойде в момент, в който човекът се пренасити и има много други неща, които са му по-интересни. Дори в условията на глобална криза за квалифицирания служител работа винаги ще има. Тази криза не е за ценните работни места, а на финансовите пазари и на тези, които не могат да оцелеят на пазара в съвременните условия на развитие. Затова всеки, който има необходимата квалификация, може да си осигури прилично възнаграждение и реализация дори и в България. Оттам намалява и мотивацията на хората, защото работата вече не е основният смисъл за тях. Освен това пазарът на труда в Европа е отворен и ако някой е недоволен, може да излезе навън и да намери реализация някъде другаде. Няма ги тези дилеми отпреди 15 и повече години.

С навлизането на социалните мрежи и общуването през интернет отношенията между хората се развиха по друг начин. Homo Sapiens стана Sociali Hominis. Хората искат да бъдат част от някаква общност.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
svedust
преди 12 години
до G.GekkoХайде Gekko да видим какво ще стане, като световната икономика удари дъното в края на 2012 и 2013? Когато обявят фалит (вече официално) Гърция, Португалия и Испания? Дали бизнеса ще си поръчва нови ИТ услуги и системи, или ще гледа пестеливо и ще инвестира само в тези, от които има смисъл? Хайде сега да порасъждаваме на тази тема, ако в световен мащаб бизнеса намалее с 50% отделените средства за ИТ услуги какво ще стане? Тогава може 4000 лева грос да ни изглеждат като една мечта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
G.Gekko
преди 12 години
Абе какво това гръмко и неадекватно заглавиеОчаквали се съкращения и намаление на заплати в ИТ сектора - Кога това - след 35 г. или 50 г.?Тая лелка или който е писал статия - на коя свят живеят - имат ли някаква представа за това какво е ИТ услуга и какви са предизвикателствата пред сектора...Или само само пишем гръмки заглавия - статии които никой няма да прочете, просто щото са писани от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
bbzz24
преди 12 години
1 БГ програмист не се конкурира с 1 немски или шведски, а с 1 индийски, китайски програмист. предимствата на онези е по-ниската себестойност на труда, по-лесното намиране на голям брой coding monkeys за даден проект, способността да чете сравнително добре на английски и желателно дори да може да говори.освен тези преки фактори има и непреки: разстоянието за пътуване на крайния клиент, все пак идват на гости да се забавляват и да посвършат малко работа, способността да се бута под масата на възложителя нещо за получаване на поръчка, пък и не на последно място способността аутсорсинг компанията да работи с по-малко комисионно измерено в проценти, което зависи от големината на проекта най-вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Някак не се връзва първо да кажеш, че предлагането е 3 пъти повече от търсенето на работни места и после да предвиждаш намаление на заплатите.Проста няма как и двете да са верни.Впрочем много чуждестранни ИТ фирми отчетоха рекордни печалби за 2011 така, че за намаляване на приходи и печалби при тях е странно да се говори. Въобще да говорим за това дали може фирмата да си позволи бруто на 4000 лв(2000 евро) е смешно при положение, че за същия служител на запад ще им струва 6-8 хил евро (половината данъци и осигуровки).Дори основните конкуренти в ИТ сферата - индийци, руснаци имат поне подобно заплащане ако не и по-високо.И все пак доби и по време на кризата съкращенията бяха най вече на хора с не достатъчна квалификация или от фирми, които не се справяха добре и без криза. И въпреки, че имаше един несигурен период от около 6м 2009г. като цяло сектора остана доста стабилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
shipito
преди 12 години
Намерете ми читав LAMP програмист на заплата 2000 лв. и тогава ми говорете за намаляване на заплатите! Такава липса на кадри в IT сектора никога не е била, а с тези темпове скоро и те ще са извън страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още