IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Да изтриеш следите си в нета

Търсачките индексират всичко и е сигурно, че дигитално ехо от всяка ваша стъпка в мрежата се пази някъде на някой сървър...

15:40 | 03.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Да изтриеш следите си в нета

Редовно въвеждаме лична информация в най-различни сайтове, а интернет никога не забравя това. Търсачките индексират всичко до последния бит и когато се появи малко нова информация, абсолютно сигурно е, че дигитално ехо от нея ще остане запазено някъде на някой сървър, пише PCWorld.

Ние посещаваме страници и създаваме профили в мрежата дори в сайтове, които не харесваме и нямаме намерение да посещаваме повторно. Като че това не е достатъчно, но всякакъв вид данни и детайли от нашия живот са в публичното пространство, каталогизирани, индексирани и само на „един Google разстояние“.

Споразумения с потребителя и заявления за съхранение на личните данни

За щастие, сайтовете на компаниите и държавните агенции по света имат споразумения с потребителя и заявления за съхранение на личните данни, което обяснява какво точно компанията или институцията може и не може да прави с личните ви данни.

Почти половин милиард души са потребители на Facebook и много вероятно е и вие да сте един от тях. А чели ли сте политиката на Facebook за личните данни? Ако сте като повечето хора, отговорът е „Не“. В такъв случай може да сте съвсем бегло запознати или въобще да не сте наясно какво казва този отегчително дълъг правен текст за безбройните начини, по които Facebook може да сподели вашата лична информация с други юридически лица и институции.

Голяма част от личната ви информация е в публичното пространство – името, адреса, стойността на жилището ви, дали сте осъждани и много други детайли. Разбира се, информация в публичното пространство имаше и преди появата на мрежата, но тя направи изключително лесен достъпа до нея.

Повечето сайтове напълно открито обявяват своите правила за съхранение на лични данни, но потребителите почти никога не отделят време да прочетат тези правила и приемат условията на сайтовете, без да се замислят. Не е чудно, че хората се изненадват, когато разберат, че техните данни са изложени на показ, където може да ги намери всеки.

Търсили ли сте някога името си в Google или друга търсачка, за да проверите каква информация има в мрежата за вас? Сайтове като WhitePages.com, BeenVerified.com и PublicRecords.com са в бизнеса за предоставяне на лична информация, базирана на публичните данни в мрежата. Ако потърсите името си в WhitePages.com (ако живеете в САЩ), това ще разкрие домашния ви адрес, домашния ви телефон, възрастта ви и имената на други хора, които живеят с вас или са ви роднини.

Основният въпрос е кой притежава вашата информация и доколко успешно можете да заличите информация, която вече е била споделена и разпространена чрез контактите ви в социални мрежи и партньорски сайтове

Вие не можете напълно да изтриете своята дигитална идентичност, но можете да предприемете стъпки да я изчистите и да заявите правото си за неприкосновеност на личните си данни. Първото нещо, което трябва да направите, е да проследите всички свои профили, които сте създали в интернет и да изтриете всички от тях, които повече не ползвате.

Вашите данни във Facebook и Google

Ако не харесвате начина, по който Facebook се грижи за вашите данни, можете да изтриете профила си. Все пак, според правилата на сайта, дори да постъпите така, част от информацията за вас ще остане. Според политиката на Facebook трети лица, с които сте споделили информация чрез Facebook, могат да запазят тази информация.

Все пак имате и някакъв контрол. Инструменти като Google Dashboard ви позволяват да намерите и да редактирате или изтриете лична информация за себе си, която различни сайтове на Google може да пазят.

Google също ви дава възможност да премахнете страница от резултатите от Google търсене, да премахвате определено съдържание или да съобщите за нарушаване на авторски права. Все пак страницата, която не харесвате, трябва да бъде блокирана от по-нататъшно индексиране, защото в противен случай отново ще се върне в базата данни на Google.

WhitePages.com предоставя линк, който може да използвате, за да редактирате информацията която има за вас. За да направите това обаче, вие първо трябва да се регистрирате в WhitePages.com. Можете да удостоверите самоличността си в WhitePages, като използвате Yahoo, Google, или WindowsLive ID профили.

Най-добрият начин да намалите степента на показване на личната си информация в интернет е да проверите какво имат сайтове като Google, WhitePages.com или BeenVerified.com да кажат за вас. След като направите това, може да предприемете стъпки за изтриването на грешна информация и остарели профили.

Ако е възможно, намерете оригиналния източник на информация – сайта или сървъра, на който личните ви данни за първи път са били записани – и ги изтрийте оттам, вместо да обикаляте многобройните сайтове, които вероятно са ги препубликували. Коригирайте неточната информация, свързана с името ви (и с различните профили, които имате в мрежата) или просто изтрийте тези профили.

За да защитите информацията си, може също да използвате настройки за скрито сърфиране на интернет браузъра си или специални инструменти като Anonymizer, които правят интернет действията ви непроследими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още