IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Могат ли електронните четци да спасят вестниците?

Възникването на новата технология идва точно навреме, за да спаси традиционните печатни издания. Това обаче ще отнеме време

12:27 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Могат ли електронните четци да спасят вестниците?

В момент, когато вестниците се опитват да се борят с рязко свиващите се приходи от реклама, а на фона на това проникването на интернет се увеличава все повече, се появява нова технология, която евентуално би могла да спаси традиционните печатни издания. Идеята за това е доста привлекателна, пише в анализ на The Economist.

Електронните четци могат да дадат възможност на вестниците да прекратят използването на скъпите печатарски машини и да преминат към доста по-евтиното дигитално разпространение на съдържание.

Според някои изследвания хората са склонни да плащат за съдържание на вестници и списания, доставено на електронните четци Kindle, макар да са доста по-консервативни по отношение на платения достъп до уеб сайтове.

Характеристиките на четците, които са удобни за пренасяне и предоставят по-добри условия за четене в сравнение с уеб браузърите, биха могли да предоставят на вестниците нов бизнес модел на развитие, съобразен с ерата на дигиталните технологии, се посочва в материала, който е избран за един от най-ключовите през отиващата си година.

Може би това наистина е спасението за вестниците, но по всичко личи, че то няма да настъпи скоро. Четците все още са нова технология, която е доста скъпа. Съществува вероятност вестниците да предложат на читателите си да подпишат примерно двугодишни договори, срещу което да субсидират поръчката на електронен четец.

Някои вестници са обявили намерения да направят това, но за тях проблемите остават – те все още ще трябва да поддържат скъпите печатарски мощности, за да обслужват традиционните си читатели. Подобно субсидиране пък ще изисква огромна първоначална инвестиция, а с оглед тежката ситуация при повечето вестници, това изглежда непостижимо.

Друг проблем е това, че дори ако имахме готова и евтина технология днес, повечето вестници биха изпитали сериозни трудности при пренастройването от традиционната си старомодна технология към дигитални устройства.

В САЩ вече има проект, наречен FirstPaper, който обаче още е обвит в мъгла. Той би трябвало да се справи с този проблем, като реши всички технологични трудности и разработи цялостен софтуерен продукт. Така вестниците ще могат да закупуват всичко необходимо, за да преминат към дигиталната технология.

По всичко личи, че вероятно много хора ще си купят електронни четци, за да четат електронни книги, а в последствие и вестници. Така тази технология постепенно ще се наложи и ще помогне на вестниците, но прогнозите са, че процесът ще е доста дълъг и едва ли ще спаси много от изданията, които изпитват проблеми още сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още