IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Книгоиздателите – по-готови за дигиталната революция от музикалния сектор

Книгоиздателите се страхуват от навлизането си в интернет, но има ли в действителност място за паралел с музикалния бизнес?

10:39 | 17.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Книгоиздателите – по-готови за дигиталната революция от музикалния сектор

Книгоиздателите са много по-добре подготвени за дигиталната революция, отколкото беше музикалната индустрия преди десетилетие.

Търговията с книги е на „ръба“ на рязко увеличаване на търсенето за електронни книги благодарение на продукти като четеца Kindle на Amazon и онлайн разпространението на книги от Google, и „трепери“ предвид годините на спад в музикалната индустрия.

Паралелът между двата сектора обаче не е непременно необходим, тъй като хората се наслаждават на книгите и на музиката по различен начин, освен това двете индустрии са на различен етап в развитието си, пише в анализ на Ройтерс.

Книгоиздателите със сигурност се страхуват от разпространението на дигиталното пиратство, на което някои приписват проблемите на музикалните компании. За сравнение обаче книжният бизнес е много по-напред от музикалния по времето, когато преди 10 години сайтът за споделяне на музикални файлове Napster се появи на сцената, последван от множество подобни пиратски сайтове.

По това време до появата на дигиталния музикален магазин iTunes на Apple оставаха две години, но пазарът вече беше готов за разпространението на музика онлайн. Положението при книгите в момента е различно – легалните „пазари“ за електронни книги бързо се налагат, като се очаква тази година в САЩ да бъдат продадени 3 млн. електронни четци.

Възможности

Приходите на музикалната индустрия спадат в Европа от 2001 г. насам и не се очаква да започнат да растат отново преди 2011 г. По данни на Forrester нелегалното споделяне на музикални файлове е близо четири пъти по-разпространено от платения даунлоуд сред европейците на възраст между 16 и 19 години.

За разлика от музикалния сектор, приходите на книгоиздателите са нараснали с 1% в САЩ миналата година до 40,3 млрд. долара.

Наистина, тази година най-големият световен панаир на книгата – този във Франкфурт, отчете лек спад на посетителите и изложителите. Разпространението на електронните книги обаче предоставя възможности като обратна информация за читателя, продажба на реклами покрай текста, екстри като интервюта с автора или пускането на книгата на части като сериал.

Пиратството

Дори пиратството – вероятно най-големият страх на сектора с постепенното му излизане на онлайн пазара, може да се окаже не чак такава заплаха, според проучване на Magellan Media.

То проследява продажбите на 66 заглавия на издателя O'Reilly, за да изследва ефектите от пиратството върху продажбите на хартиената и дигиталната им версия в рамките на една година.

Проучването е установило, че легалните продажби на 21 от заглавията, които са били крадени онлайн, са скочили след кражбите, което подсказва, че някои ниши от пазара може всъщност да се облагодетелстват от пиратството като един вид безплатна реклама.

От Magellan обаче признават, че извадката е твърде малка за твърди заключения, и търсят партньори за по-голямо по обхват проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още