IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мобилната реклама: Революцията тепърва предстои

Днешните мобилни реклами напомнят на първите онлайн реклами въобще; ако се вземе предвид историческото развитие досега, то вероятно ни очакват все по-интересни времена

16:36 | 24.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мобилната реклама: Революцията тепърва предстои

Може да си мислите, че рекламните похвати, станали възможни чрез развитието на съвременните мобилни технологии, са революционни. И това наистина е така – факт е, че доскоро не ни е и хрумвала идеята да използваме GPS на телефона си за откриване на най-близкото заведение от дадена верига или приложението Shazam за идентифициране на случайно чута песен, която впоследствие можем и да закупим, да разберем кой е авторът, изпълнителят и т.н.

Исторически погледнато обаче, това е само началото. С „подножието на хълма“, „първият етап от дълъг път“ или куп други метафори може накратко да се обобщят мненията на пазарни експерти по този въпрос.

„Да се обърнем назад към ранните дни на световната мрежа, точно след изобретяването на браузъра Netscape – културен и технологичен момент, който изглежда като приблизителен еквивалент на появата на iPhone App Store“, казва в блога си Кевин Мейни, дългогодишен автор на материали и книги на технологична тематика.

Според него днешните мобилни реклами напомнят на първите появили се реклами в уебсайтовете през 90-те години на миналия век. Няколко феномена в мрежата тогава са смятани за велики открития - мигновените съобщения например или пък еBay.

Какво друго прави впечатление в рекламния свят по това време? Може да се посочи хладилникът на Zima, казва Мейни. Става дума за слабоалкохолна газирана напитка, създадена от американската Coors Brewing Co. през 2003 г. и от 2008 г. продавана вече единствено на японския пазар. Това е една от най-агресивно рекламираните марки в интернет преди години, като в най-известните й кампании е използван интерактивен хладилник, който любителите на напитката могат да отварят, за да свалят малки аудиофайлове със звука от отваряща се бутилка Zima.

Малко по-късно се появява Miller Beer Pager – предшественик на сайта за микроблогове Twitter. Продуктът е насочен към хора, които да комуникират помежду си, ако изтеглят специален софтуер за целта, а статус, постван от един потребител, е видим за всичките му приятели. Сред основните идеи е например група хора да си уговорят среща за по бира в определен час на определено място.

Всички тези примери са като детска игра в сравнение с онлайн продуктите, които са развити и се развиват днес.

Развитие, което доведе до появата на мобилните приложения, след като превърна голяма част от интернет потребителите в потребители на мобилен интернет.

През юли тази година проучване на специализираната компания Distimo Report показа, че девет от Топ 15-те платени апликации от iPhone App Store са били игри, а на първо място по продажби е приложение, категоризирано като „забавление“, а не като „игра“ - The Moron Test. Всъщност става дума за много опростена игра, с която можете да проверите дали сте „moron”, или „бавно развиващ се“, като докосвате различни изображения на екрана в зависимост от изписаните на него инструкции.

Със сходна сложност са и голяма част от останалите приложения на челни позиции, а някои от останалите най-популярни продукти и медии, използвани и чрез телефона (като Facebook, LinkedIn, CNN или The New York Times) са просто мобилни версии на съответните сайтове. Това според специалистите идва да покаже, че дори и тук – в сегмента на мобилните приложения, които са доста голямо постижение в развитието на комуникациите – предстоят да се случват все по-интересни неща. Неща, които ще предлагат и все по-развити възможности за маркетинг и реклама.

До появата на следващата „детска игра“, която ще покори света и ще започне да еволюира.

Още по темата:

Кой колко гледа реклами на мобилен телефон

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още