IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как се прави добра онлайн видеореклама

Пет правила за постигане на максимален ефект от онлайн рекламата предлага Джош Уорнър - президент на компания за разработка на видеореклама

15:38 | 21.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Как се прави добра онлайн видеореклама

Да се постигне успех с онлайн видеореклама не е толкова трудно. Така смята Джош Уорнър, президент и основател на компанията Feed Company, която се занимава с разработката на онлайн видеореклама за различни брандове. За постигане на максимален ефект от онлайн рекламата Уорнър предлага пет правила, публикуквани от AdvertisingAge.

1. Видеото трябва да говори

Всяка марка, създаваща онлайн видео, иска да каже много неща на потребителите. За да успее обаче, важното е да подбере добре не само текста, но и снимките си, тоест - да оставите видеото да говори.

Когато рекламирате в развлекателни сайтове, не изхабявайте рекламното си време в показване на продуктовата си гама. Оставете това за технологичните и бизнес блоговете. Изградете рекламата си въз основа на интересите на аудиторията, съветва Джош Уорнър.

2. Не изоставяйте потребителите след края на кампанията

"Някои от брандовете с най-успешни кампании направиха прекрасни видеа и ни оставиха да ги пласираме на пазара. Но докато видеата сами по себе си се оказаха много успешни, то след края на кампанията интересът на потребителите не продължи", посочва Уорнър. По думите му това оставя марките с аудитория, която е осъществила контакт с видеата им, оставила е коментари, разгледала е продуктите, инвестирала е в брандовете и след края на кампанията просто чака.

"Не оставяйте тази аудитория в забрава. Ако сте имали силна кампания и го знаете, продължете я преди да сте пропуснали момента", съветва президентът на Feed Company.

Уорнър посочва, че повечето от най-успешните кампании, реализирани с помощта на фирмата му, такива като на Levi's и "Guitar Hero", са пуснали продължения на видеата си, които да поддържат диалога с потребителите. Според Джош Уорнър поддържането на такъв диалог трябва да е целта на всяка марка.

3. Преминете отвъд броя гледания

Броят на гледанията е определен като мерна система за успех на всички видеокампании. Но какво стои отвъд гледанията е също толкова важно. С други думи, не е важно само колко пъти е прегледано видеото, а и това колко хора са го поместили в своите блогове, на сайтовете си или просто са дали линкове към него в социалните мрежи. Колкото повече хора и на колкото повече места бъдат достигнати, толкова по-добре за марката.

По мнение на Уорнър не е толкова трудно да се постигне заложеният брой гледания, но брандовете трябва да се стремят и към разширяване на обхвата на разпространение на рекламите им. Последното според него е най-важният параметър за марки, които се стремят да стимулират диалога с потребителите и да постигнат максимални стойности на коефициента reach в социалните мрежи.

4. Оставете видеото да си върви

След като веднъж сте пуснали видео, оставете го да си върви, съветва експертът. Неминуемо ще се появят хора, които да отправят нецензурни коментари, такива, които да игнорират в социалните мрежи кампанията ви, както и други, които няма да постнат линк към видеото ви. Ще има и такива хора, които ще харесат видеото и ще го сложат в любимите си, ще го споделят, ще му направят позитивен коментар. Някои пък пък просто пасивно ще изгледат видеото, без да вникват по-надълбоко.

Най-добрата ви защита като бранд е да оставите диалогът между потребителите да се развива самостоятелно. Не добавяйте възхваляващи коментари и трийте само тези, които са безсрамно обидни.

5. Край на триковете

Всички сме се нагледали на клипчета, в които някой прави нещо, което е извън възможностите на нормалния човек, и хората около него гледат изумено. Според Уорнър това е трик, който колкото повече се гледа, става все по-малко изненадващ.

По думите му в момента е време за появата на по-тематични филмчета. Като пример той дава рекламата на Schweppes "Signs" ("Знаци"), която представлява 12-минутно видео без никакъв диалог, в което двама служители общуват с помощта на надписи.

Уорнър твърди, че в момента приоритетни са клиповете, разказващи някаква история, както и презентациите. Аудиторията се впечатлява от такъв вид филмчета и марките печелят просто, защото са асоциирани с видеата.

Фондовете за рисков капитал продължават да наливат пари в нови компании, които са на гребена на вълната на развитието в дигиталната реклама. Джош Уорнър съветва брандовете, които се опитват да спечелят потребителите в разрастващото се интернет пространство, да заложат на креативност, лесно разбираема продукция и силен маркетинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още