IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sony Ericsson остава без Ericsson?

Отправени предупреждения за резултатите на групата накараха анализатори да чертаят възможни сценарии за бъдещето на съвместната компания

14:18 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Sony Ericsson остава без Ericsson?

Телекомуникационният сектор се промени много от времето, когато бе създадена съвместната компания Sony Ericsson през 2001 г. Към настоящия момент някои анализатори смятат, че Ericsson може скоро да се оттегли от това партньорство и да остави намиращата се в затруднения компания в ръцете на японската фирма, пише Ройтерс.

Отправените през миналата седмица предупреждения за резултатите на Sony Ericsson породиха нови дискусии и опасения относно бъдещето на джойнт венчъра. Компанията обяви, че очаква по-значителна загуба от прогнозираната по-рано за първото тримесечие на тази година.

Но от общата фирма заявиха, че нямат информация за планове за оттегляне на шведската компания.

Ericsson, която беше на загуба преди осем години, смяташе навремето, че поддържането на производството на мобилни телефони ще й помогне да бъде по-добре позиционирана, за да продава мрежите си. Този аргумент обаче отдавна не е валиден, коментира Ройтерс.

„Имаме много примери за играчи, които се справят без някогашния си партньор, като Apple и RIM”, коментира анализатор от Swedbank. Според друг експерт пък прекъсването на партньорството би се отразило позитивно на акциите на шведската компания, намалявайки оперативния риск и понижавайки волатилността.

Sony Ericsson се радваше на бърз растеж в периода между 2005 и 2007 г. благодарение на високото търсене на мобилните телефони, снабдени с фотофункции, музикален пелъйр и други екстри. През цялата 2008 г. обаче търсенето на европейския пазар се понижаваше, а той е от ключово значение за компанията. Впоследствие, през четвъртото тримесечие на миналата година, интересът към телефоните на фирмата се сви и на останалите пазари.

Когато преди няколко дни Sony Ericsson отправи предупреждение относно финансовите си резултати, като причини бяха посочени именно намалялото потребителско търсене и желанието на търговците за изчерпване на наличните количества. Според анализатори, цитирани от Ройтерс, обаче е възможно влияние да има и слабостта на продуктовия каталог на фирмата, поради което тя губи от своя пазарен дял.

Съвместната компания вече планира да продаде с 40% по-малко мобилни телефона за първото тримесечие спрямо предходните три месеца, което се обяснява отчасти и със силното присъствие на Sony Ericsson в средния ценови сегмент, който е особено силно засегнат от забавянето на икономиката.

На практика кризата насочи масовия потребител към по-евтините телефони, където лидерски позиции заема Nokia, докато шведско-японската група присъства слабо. Силна конкуренция се появи и при луксозните смартфон модели с много функционалности, като там развитието на пазара е движено от iPhone на Apple.

И докато границата между потребителската електроника и мобилните телефони все повече се стопява, анализаторите смятат, че общата фирма може да разчита предимно на Sony за развитие на нови продукти. Моментът за това, при настоящите икономически условия, обаче може да не е от най-подходящите. От японската група наскоро посочиха, че по-скоро биха се разделили с някои от губещите си активи, отколкото да влагат допълнително средства в тях.

В същото време Ericsson едва ли може да се справи сам с управлението на общия в момента бизнес и трудно би намерил нов партньор. Ето защо е възможно евентуално решение за продажба на шведски дял на Sony да бъде свързано със сравнително изгодни ценови условия за японския купувач.

„От наша гледна точка такова закупуване, ако то стане факт, би било изгодно и би засилило позициите на Sony в дългосрочен план“, казва Дейвид Гибсън, анализатор към Macquarie Securities. „Въпреки това ползите от такава транзакция вероятно ще бъдат далеч в бъдещето и тя би била в противовес със стратегията за рационализация на активите на Sony”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още