IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Социалните мрежи са най-популярни на Острова, а онлайн видеото – в САЩ

С навлизането на онлайн видеото се стига до все по-явен канибализъм върху тв потреблението

12:10 | 26.11.08 г.
Социалните мрежи са най-популярни на Острова, а онлайн видеото – в САЩ

Социалните мрежи са най-популярни във Великобритания, а онлайн видеоуслугите се използват най-много в САЩ, става ясно от световно проучване на IBM.

В проучването са участвали 2 800 души от шест страни - Австралия, Германия, Индия, Япония, Великобритания и САЩ.

Резултатите от него показват, че пенетрацията на социалните мрежи на Острова е 70% в сравнение със средно 60% за останалите страни. Кралството обаче се представя най-слабо по отношение на навлизането на видео сайтовете, което е 28% за разлика от лидера по този показател - САЩ, където пенетрацията е близо 40%. В Япония, Германия и Индия проникването на мобилните услуги, като достъп до интернет и музикално и видеосъдържание, е най-високо.

Миналогодишното проучване доказа отстъплението на телевизията като основно комуникационно устройство. Това, което установява последното проучване пък, е мащабно използване на дигитални услуги, които са достъпни чрез персоналните компютри или чрез мобилни телефони като хората, които предпочитат рекламно подкрепени модели на тези услуги (обратното на тези, които се заплащат от потребителите) са три пъти повече от останалите, които предпочитат другия модел. Подобни услуги удвояват влиянието си през последната година, като пенетрацията на социалните мрежи в момента е 60%, а интернет предложенията за мобилните телефони се използват от над 40% от анкетираните в световен мащаб.

„За да оцелеят, рекламодателите трябва да разберат как могат да достигнат до своята целева публика чрез разнообразни средства“, казва Дик Андерсън, генерален мениджър на IBM Media & Entertainment. „Познаването на предпочитанията на потребителите от определен сегмент и комуникирането на подходящо съдържание са от съществено значение за дългосрочния успех.“

Потребителите желаят и нямат нищо против стационарен или безжичен достъп до това съдържание. 76% от анкетираните са гледали видео на персоналните си компютри в сравнение с 27% миналата година. 32% казват, че са гледали видео материали на преносими устройства или мобилни телефони, което е с 45% повече спрямо миналата година.

Що се отнася до видеоуслугите, достъпни, както от персоналните компютри, така и от мобилните телефони, повече от 70% от запитаните предпочитат рекламно подкрепени модели, което представлява огромна възможност за ръст в рекламната индустрия. Степента, в която се предпочитат рекламно подкрепените модели, варира между 62% и над 80% в зависимост от страните, като в Япония този дял е най-висок.

С навлизането на онлайн видеото се стига до все по-явен канибализъм върху тв потреблението. Над 50% от запитаните, които гледат онлайн телевизия, казват, че гледат традиционна телевизия малко по-малко (15%), а тези които казват, че гледат значително по-малко традиционна телевизия, са 36%. Това показва, че телевизионните онлайн алтернативи са подходящо средство за манипулиране на потребителското поведение на „телеманиаците“.

На въпроса кога предпочитат да гледат реклами, свързани с онлайн видеоматериали, по-голямата част от анкетираните казват, че предпочитат да ги гледат преди или след видеото. Участниците в проучването от всичките шест страни не одобрят традиционните прекъсвания за реклами по телевизията и използването на скрита реклама в различните програми.

Със засилващата се роля на техниката в живота на хората потребителите все повече търсят интеграция между различните устройства. Над 40% от запитаните са заинтересовани от преносимостта на съдържанието – способността да се види и транспортира едно и също съдържание чрез различни устройства. Почти всеки пети търси последователност и персонализация на комуникацията, осъществяване чрез каквото и да е средство. Рекламодателите трябва да се фокусират върху избора на потребителя и неговата индивидуалност с цел ефективно да привлече и запази клиентелата си, която все по-рядко разчита само на едно средство за достъп до дигитално съдържание, съветва компанията.

Въпреки различията в географски аспект повечето от запитаните казват, че най-голямо влияние върху избора им на дигитално съдържание имат препоръките от приятели.

Близо 60% от участниците са готови да дадат информация за себе си – като възраст, пол, лайфстайл или предпочитания за комуникация – в замяна на някаква стойност. По-младите участници и голяма част от хората над 45-годишна възраст с по-голяма охота са били склонни да разкрият личните си предпочитания. Въпреки това всички анкетирани са потвърдили нуждата от насрещното предложение на някаква измерима стойност като компенсация за предоставянето на лична информация. Проучване, проведено от други две компании в САЩ, също дава интересни резултати за „пазара на лична информация“, която се използва с рекламна цел от мобилните оператори.

Като най-атрактивни стимули за потребителите, участващи в световното проучване на IBM, са висококачественото музикално и видеосъдържание, отстъпките в любими магазини или отстъпки за самолетни билети или нощувки в хотел. Тези резултати са валидни за всички шест страни, като хората в Япония и Индия показват най-малко притеснения относно споделянето на лична информация. В тези две страни съответно над 62% и 72% от запитаните са били готови да дадат такава информация за разлика от 45% в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още