IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anonymous обявиха кибервойна на Русия. Ето какво постигнаха

Други групи също твърдят, че атакуват руски цели

09:24 | 19.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chan Long Hei/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Неверни твърдения от други групи

Фаулър твърди, че не е открил други случаи, в които Anonymous да са заявили повече от това, което са направили.

Но това се случва с други хакерски групи, твърди Лотем Финкелстейн, ръководител разузнаване и изследвания на заплахи в компанията за киберсигурност Check Point Software Technologies.

През последните седмици проукраинска група заяви, че е направила пробив в руски ядрен реактор, а проруска група обяви, че е спряла уебсайта на Anonymous. Check Point заключи, че и двете твърдения са неверни.

„Тъй като няма истински официален сайт на Anonymous, тази атака... изглежда е по-скоро за подсилване на морала на проруската страна“, коментира CPR, факт, който не остана незабелязан от свързаните с Anonymous, които се подиграха с твърдението в социалните мрежи.

Групи правят неверни твърдения като публикуват стара или публично достъпна информация, за да спечелят популярност, твърди Финкелстейн.

Фаулър твърди, че смята, че Anonymous обаче е посветена повече на „каузата“, отколкото на известността.

Кибер-Робин Худ“

Активистите, които провеждат офанзивни дейности, напомнящи кибервойна, се занимават с престъпна дейност, казва Пол де Суза, основател на неправителствената Cyber Security Forum Initiative .

Много потребители в социалните мрежи приветстват усилията на Anonymous, като много от публикациите на групата получават хиляди харесвания и съобщения в подкрепа.

„Те са почти като „кибер-Робин Худ", когато става въпрос за каузи, от които хората наистина се интересуват и за които никой друг не може да направи нищо“, казва Фаулър. „Искате действия сега, искате справедливост сега - смятам, че групи като Anonymous и хакерите активисти дават на хората това незабавно удоволствие“, допълва той.

Много такива групи имат силни ценности, твърди Мариан Бейли, партньор по киберсигурността в консултантската фирма Guidehouse и бивш директор киберсигурност в Националната агенция по сигурността на САЩ. Киберактивизмът сега е евтин начин да влияят на правителствените и корпоративните действия, казва още тя.

„Това е протестирането на 21 век“, коментира Бейли.

И все пак аплодирането им може да бъде опасно в „мъглата на войната“, допълва тя.

„Една кибератака има потенциал за такова незабавно въздействие, в повечето случаи много преди да може да се определи от кого идва. Един отведен удар в киберпространството може да бъде насочен към грешната цел. И както, ако това погрешно приписване на вината е умишлено?“, посочва Бейли.

По думите ѝ кибервойната може да бъде по-евтина, по-лесна, по-ефективна и по-лесна за отричане от традиционната война и подобни нападения ще продължават да се увеличават с времето.

„С повече устройства, свързани към тази глобална цифрова екосистема, възможността за въздействие продължава да се увеличава“, коментира тя и допълва: „Несъмнено ще се използва по-често в бъдещи конфликти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Тези, ако ще бъдат интернет Робин Худ, нека да хакнат сметките на незаконно забогатели и да раздадат парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още