IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Amazon е най-зле представилата се FAANG акция за 2021 г.?

Компанията имаше редица проблеми от началото на пандемията, включително остър недостиг на работна сила

10:51 | 07.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

През по-голямата част от 2020 и 2021 г. Amazon предупреждаваше Wall Street, че ще похарчи милиарди долари за неща, свързани с коронавируса, като мерки за сигурност за работещите на първа линия, както и заради нарастващата си физическа мрежа, така че да продължи да отговаря на търсенето.

Точно когато свързаните с Covid разходи започнаха да се успокояват миналата година, Amazon и други големи корпорации бяха засегнати от проблемите в глобалните вериги на доставките и предизвикателствата с работната сила. Главният изпълнителен директор Анди Джаси заяви, че Amazon ще понесе „няколко милиарда долара“ допълнителни разходи за четвъртото тримесечие на 2021 г., за да отговори на тези проблеми.

Amazon повиши заплатите и предложи бонуси, за да привлече работници на затягащия се пазар на труда. Изправена пред неконсистентни нива на заетост в своите складове, компанията трябваше да пренасочва пакети до по-дълги, а понякога и по-далечни дистанции до нейните звена, разполагащи с достатъчно служители, които да изпълнят поръчките.

„Всички знаехме, че има разходи, свързани с Covid-19, но за мен беше изненада, когато осъзнах, че имат проблем с работниците“, посочва Форте. „Беше неприятна изненада и смятам, че тя повлия на начина, по който се представиха акциите“.

С поглед напред

След слабата 2021 г. акциите на Amazon мога да имат по-спокойна година.

Компанията ще се изправи пред по-лесни сравнения на годишна база, след като през 2021 г. растежът се нормализира, твърди анализаторът на компанията за финансови услуги Guggenheim Сет Сигман. По думите му Amazon може най-сетне да започне да бере плодовете от част от свързаните си с пандемията инвестиции във веригата на доставките и логистиката през последните две години.

„Нашите очаквания са, че растежът ще се ускори отново през 2022 г., след успокоението, на което станахме свидетели през последните няколко тримесечия“, посочва Сигман, който препоръчва покупката на книжата.

Има няколко проблема от миналата година, които все пак могат да натежат на акциите на Amazon, като инфлационния натиск, проблемите с веригите на доставките и тези с работната сила, коментира Форте.

И все пак за някои анализатори книжата на Amazon са топ избор за тази година, включително за Jefferies, Bank of America Global Reach, RBC Capital Markets и Goldman Sachs, които посочват, че очакват възстановяване на бизнеса ѝ с онлайн търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още