IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Nvidia за доминация на пазара на чипове среща поредно препятствие

Федералната търговска комисия на САЩ заведе дело за блокиране на сделката за придобиването на Arm от Nvidia

13:21 | 03.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

„Nvidia ще инвестира в развойната дейност на Arm, ще ускори своите пътни карти и ще разшири своите предложения по начини, които засилват конкуренцията, създават повече възможности за всички лицензополучатели на Arm и разширяват екосистемата на Arm”, твърди Arm.

Но опозицията непрекъснато нараства. Qualcomm е една от ключовите компании, коментиращи опасенията за покупката, която ще бъде обект на преглед и заради националната сигурност в Обединеното кралство, където е базирана Arm. Сделката вероятно ще бъде изправена пред предизвикателства от други разследващи органи, включително Европейската комисия и китайските регулатори, според Bloomberg Intelligence.

Технологията на Arm е доминираща при смартфоните, като се ползва както от Apple и Samsung Electronics, така и от Qualcomm, чиито чипове са базови за по-голямата част от премиум моделите в индустрията.

Arm навлезе и в сферата на компютрите, включително процесорите от серията М на Apple, в центровете за данни и в дизайна на Amazon.com, иползван в технологиите за сървърни чипове.

Nvidia, която си създаде име като производител на видеокарти, сега продава чипове за всичко – от изкуствен интелект до такива за копаене на криптовалути. Добавянето на Arm към тази вече невероятна линия от продукти е трудно за преглъщане от индустрията или регулаторите.

“Тази комбинация би била в повече“, коментира Крис Роланд, анализатор на Susquehanna Investment Group.

От момента на обявяване на сделката анализаторите се притесняват от регулаторните бариери по пътя ѝ. Мнозина казаха, че би било добре Nvidia да продължи да прави това, което винаги е правила: да лицензира технологията на Arm и да побеждава конкуренцията на пазара с по-добри продукти.

Но обърканият процес може да има и някои положителни страни за Nvidia. Чрез смущенията, които носи на конкурентите, принуждавайки ги да хвърлят ресурси и време за алтернативи на технологията на Arm, опитът за сливане може да е помогнал на компанията, независимо дали споразумението ще получи зелена светлина или не.

Ако то все пак се случи, то ще създаде „приходна синергия“, твърди Брайсън. Но той не залага, че това ще е сценарият, който ще видим.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още