IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Швеция се превърна в Силициевата долина на Европа?

Архитектурата на социалната държава прави възможен провалът и започването от начало, заедно с по-ранните масови инвестиции в технологии и свързаност

22:17 | 16.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Мрежата за социална сигурност, която имаме в Швеция, ни позволява да бъдем по-малко уязвими при поемане на рискове“, коментира Гохар Авагян, 31-годишният съосновател на Vaam, услуга за видео съобщения, използвана за продажби и комуникация с клиенти.

Въпреки че общите инвестиции са по-големи в по-големите европейски икономики като Великобритания и Франция и техните дългогодишни финансови центрове, Швеция е с по-голяма тежест в някои отношения. Страната е трета в света по дял на стартиращите компании след Турция и Испания, с 20 стартиращи фирми на 1000 служители, и най-високата тригодишна преживяемост за стартиращи компании – 74%, според проучване на икономистите на ОИСР от 2018 г.

Стокхолм е на второ място след Силициевата долина по отношение на еднорозите - стартиращи фирми на стойност над 1 млрд. долара, на глава от населението, около 0,8 на 100 000 жители, според Сара Гемури от фирмата за рисков капитал Atomico.

Силициевата долина - Сан Франциско и района на залива - може да се похвали с 1,4 еднорога на 100 000, казва Гемури, която е съавтор на доклад за европейските технологични компании през 2020 г.

Никой не може да каже със сигурност дали бумът ще продължи, особено в страна, в която където капиталовите печалби се облагат с 30%, а данъкът върху доходите може да достигне и 60%. През 2016 г. Spotify заяви, че обмисля преместване на централата си извън страната, защото високите данъци затрудняват привличането на таланти от чужбина. Досега компанията не е предприела стъпки в тази посока.

Юсуф Оздалга, партньор във фирмата за рисков капитал QED Investors, смята, че достъпът до финансиране и административни или правни задачи, свързани с основаването на компания, също може да се окаже труден за навигация за хора, които не говорят шведски. Той противопоставя това на Амстердам в Нидерландия, където правителството прие английския като официален език през април, за да улесни живота на международните компании.

Йепе Зинк, партньор в базираната в Лондон фирма за рисков капитал Northzone, казва, че една трета от цялата стойност при излизане от финтех компаниите в Европа - сумата, получена от инвеститорите при изтеглянето им, идва само от Швеция.

Правителствената политика допринася за тази тенденция, допълва той.

Министърът на цифровите технологии на Швеция Андерс Игеман коментира, че социалното регулиране прави възможен провалът и започването отначало за хората. Питър Карлсон, главен изпълнителен директор на стартиращата компания Northvolt, която произвежда литиево-йонни батерии за електрически превозни средства и се оценява на 11,75 млрд. долара, посочва, че всеки успех води след себе си друг успех.

„Наистина се създават вълнообразни ефекти, когато виждате успеха на някой друг, и мисля, че това е може би най-важното нещо за създаването на местни екосистеми“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още