IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon отваря нова глава в историята си

Великият стратег Безос трябва да направи още една домашна, за да стане наистина най-великия предприемач и сега ще има предостатъчно време за това

08:14 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеф Безос. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Bloomberg LP

Сега Безос ще се наслаждава на живота

На 20 юли Безос, заедно с брат си Марк и двама други пътници, искат да пробият така наречената линия на Карман, която е началото на космоса според сегашната дефиниция. Тук, на височина от сто километра, никой самолет не може да лети. Но ракетата от космическата компания Blue Origin на Безос може. „През целия си живот исках да го направя“, казва Безос, обяснявайки пътуването.

Другите двама пътници освен братята Безос са 82-годишна бивша американска жена - пилот и неизвестен участник, наддавал на търг. Наскоро билетът беше продаден за 28 милиона долара и приходите отиват за добра кауза.

Дори планираният престой в безтегловност да продължи само три минути, той почти ще влезе в учебниците по история. Доскоро това щеше да бъде първият чисто туристически космически полет. Но британският авиокосмически предприемач Ричард Брансън ("Virgin Galactic") вече обяви, че ще лети на 11 юли.

Но има разлики. Безос и неговите спътници са първите пътници на ракетата Blue Origin. New Shepard вече е извършил 15 тестови полета, но засега винаги безпилотни. Други компании използват професионални астронавти за първите полети. Така че Брансън ще бъде в ракетата едва на третия полет в суборбиталните региони.

Брансън се задоволява с дефинираното от САЩ начало на космоса на височина 50 мили или около 80 километра. Илон Мъск, третият в клуба на лудите по космоса милиардери, планира да използва Space X, за да изпрати шепа туристи в орбита за четири дни през септември.

Ракетата Blue Origin ще изведе в Космоса пътническата капсула с три пъти по-голяма скорост от тази на звука. Капсулата се освобождава там автономно и ще се върне обратно на земята с парашут. Общо за космическите туристи са предвидени само три дни обучение.

За Blue Origin това е голям залог. Въпреки че Безос основава космическата компания две години преди Space X през 2000 г., тя изостава в много области. Дълго обещаната ракета New Glenn не постига голям напредък и се очаква да стартира до 2022 година. Безос първоначално искаше това да стане към 2020 г.

През 2014 г. Blue Origin се ангажира да изгради ракетен двигател за новата ракета Vulcan на ULA, съвместно предприятие между Boeing и Lockheed. Сега ULA трябваше да отложи старта, планиран за края на 2022 г. - двигателите все още не са преминали всички тестове. А освен това Space X победи Blue Origin в търг на НАСА за лунен модул.

Космическата компания Blue Origin всъщност не е бизнес модел за Безос, а средство за осъществяване на неговите мечти, казва Вайгенд. „Независимо дали печели пари с това, това е за Безос ...“ Вместо да завърши изречението, бившият мениджър на Amazon прави жест, който означава нещо средно между „на второ място и напълно без значение“.

Изглежда, че след 27 години строителни работи в Amazon Безос счита, че е дошло времето за наградите. С новия си партньор, телевизионната водеща Лорън Санчес, Безос поддържа класически начин на живот с разходки с джетове до избухването на коронакризата. Двойката е била забелязана като гости на различни мега-яхти в Средиземно море, включително на Rising Sun на американския предприемач Дейвид Гефен. Според Bloomberg в момента Безос има построена в Нидерландия изцяло ветроходна яхта с дължина 100 метра, която би била най-голямата в света.

Това беше предшествано от кампания на американския таблоид National Enquirer, който публикува снимки от аферата на Безос с Лорън Санчес. Малко след това Enquirer – с компанията майка American Media - заплаши да публикува още по-интимни снимки на Безос, ако Washington Post, частен вестник, принадлежащ на Безос, не прекрати разследванията си по отношение на American Media.

Безос отговори, като публикува изнудващия имейл. „Ако не мога да се защитя срещу това изнудване с позицията, която заемам, то колко хора могат да го направят?“, попита шефът на Amazon. Поредният типичен за Безос ход.

Бившата съпруга на Безос Макензи, с която Джеф Безос има трима синове и осиновена дъщеря, получи в хода на развода голяма част от общото имущество. Дори след това Безос все още е най-богатият човек в света с близо 200 млрд. долара. Макензи веднага след развода обяви, че има „непропорционална сума пари, която да сподели". Тя сама ще се погрижи за избора на благотворителност, „и ще продължа, докато сейфът не се изпразни“, обясни тя.

Което подчертава факта, че досега Джеф Безос не бе особено склонен да прави дарения за общото благо, които в САЩ се считат за „добро впечатление“ от страна на супер богатите. „Джеф не дарява толкова, колкото се надявах, и не помага на хората толкова, колкото би трябвало“, критикува бившият мениджър на Amazon Грег Линден. „Вярвам, че той е загубил връзка с хората, както понякога прави богатството“.

Дали Безос може да бъде считан за най-великия предприемач не само на нашето, но и за всички времена, зависи по-малко от безпрецедентното му представяне като предприемач – то не е под въпрос, а по-скоро от съображението: „Голям“ автоматично ли означава „велик“? Дали балансът не се допълва не само от предприемаческите резултати, но и от положителното влияние, което предприемачът има върху обществото?

За да влезе в икономическата история не само като голям, но и велик предприемач, Безос все още трябва да свърши домашната работа. Сега той ще има достатъчно време за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още