IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделки, телекоми и една голяма Covid конспирация

Пандемията обърка плановете за търговете за честотите за 5G у нас

08:13 | 31.12.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Теория на конспирацията

Въпреки тази надпревара това, което истински владееше вниманието тази година, се оказа конспирацията за влиянието на 5G върху човешкото здраве и връзката на новите мрежи с коронавируса. Социалните мрежи се превръщат в мека на разпространението на подобна информация. Въпросът е обаче как да се адресира този проблем.

„Факт е, че вече минаха много години, откакто работят мобилни мрежи по целия свят. Няма открита абсолютно никаква зависимост между излъчванията и каквито и да е заболявания“, коментира в Update подкаст Ясен Гуев, експерт с дългогодишен опит в областта на телекомуникациите.

Но както в България, така и по света, идеята, че 5G „пържи мозъци“ и заразява с Covid-19 набира все повече последователи. На този етап у нас няма стратегия за битка с тази дезинформация. Европейският съюз все още не е решил как точно трябва да процедира. Фактът, че Световният мобилен конгрес в Барселона така и не се проведе тази година заради скока на случаите на новия коронавирус, също не помогна особено на индустрията. На това събитие телекомите от целия свят се събират, за да решават важни въпроси. Уви, и този форум беше свързан с доста пропуснати ползи.

Казусът с оборудването на Huawei

Въпросът с ползването на телекомуникационно оборудване на Huawei за 5G мрежите стигна и до България. След като от месеци Съединените щати призовават редица страни по света да спрат да използват оборудване на китайския гигант за новото си поколение мрежи, дойде ред и на София да си поговори с Вашингтон по този въпрос. В крайна сметка през октомври България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите. Опасенията на Вашингтон са, че Huawei позволява на Пекин да използва нейното оборудване, за да шпионира западните страни. А документите, подписани в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, подсказват, че и България може да се окаже сред онези, които гледат с подозрително око китайските доставчици на телекомуникационно оборудване. На този страната ни няма категорично решение за отхвърляне на Huawei и ZTE.

Поредна смяна на собствеността на Vivacom

След като миналата година научихме, че United Group е близо до сделка за придобиването на Vivacom, през април 2020 г. споразумението най-сетне получи зелена светлина от Европейската комисия.

Двете компании не разкриха стойността на сделката, но по данни на Financial Times тя е около 1,2 млрд. евро. Това пък е шестата смяна на собствеността в историята на Vivacom.

Базираната в Нидерландия United Group предоставя медийни и телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. Тя е собственост на BC Partners, който я купи от американския фонд KKR. Освен това е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като развива бизнес в още 6 държави в региона на Югоизточна Европа.

Какво се случва с Telenor?

Докато А1 и Vivacom се впускат във все по-ожесточена надпревара, през тази година Telenor беше доста по-тиха. Голямата новина от нея за 2020 г. дойде през лятото, когато тя обяви мащабно преструктуриране. За целта тя раздели бизнеса си в България на две – инфраструктура и мобилни активи.

Ходът не беше абсолютна изненада предвид историята на собственика на телекома – PPF Group, и структурата на неговия бизнес, контролиран от чешкия предприемач Петр Келнер.

В крайна сметка промяната доведе до това, че частта Telenor продължава да държи мобилните активи и да се ръководи от главния изпълнителен директор Джейсън Кинг. Инфраструктурният бизнес пък се трансформира в CETIN Bulgaria и е под лидерството на изпълнявалия преди това длъжността главен технологичен директор на телекома Владимир Радойчич.

Какво предстои?

Ако Covid-19 не обърка още повече плановете на света, 2021 г. ще е наистина годината на 5G. А тогава битката между трите телекома в България ще стане още по-голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Хайде авторката на темата да се позаинтересува малко по в дълбочина кое точно пречи на КЗК да организира търга за 5G честори тази година... Това е основния въпрос. Това че ще седнат 20 човека в една стая и могат да се заразят ли? Ако е това, то ще бъде жалко извинение на мързелив човек да не си върши работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
По-голяма битка ли? Хората седнаха, съгласиха се са не си крадат клиентите и предлагат едни и същи цени за едни и същи услуги. Който не вярва да отиде в офис на V и А1 и да поиска оферта.КЗК не успя да пребори картела с горивата, не се бори с картелът на мобилните оператори, спи от 30 години за договорките на цената на зърно и олио и т.н. ... дълбок платен зимен сън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още