IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер подава ръка на шофьорите на Uber и доставчиците на храна

Самонаетите лица и работещите за влиятелни платформи са в неизгодна позиция, когато става дума за заплащане

12:38 | 27.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Минимално заплащане

Във Великобритания Съюзът на независимите работници предизвика компании като Uber за това дали шофьорите имат право на извънреден труд и празници. Някои водачи в Нидерландия работят по 50-60 часа седмично, а някои изкарват под минималната заплата от под 10 евро на час, твърди Ден Оуден. Миналата година водачите на Deliveroo в страната стачкуваха, след като фирмата премахна някои бонуси, но „в крайна сметка реално нищо не се промени“, допълва той.

Справянето с влиянието на онлайн платформи, като приложенията за доставки, е трудно, като се имат предвид разликите в естеството на работата. Но през 2016 г. Takeaway.com пусна Scoober – услуга за доставка от ресторанти. До края на 2019 г. Scoober ползваше 9000 куриера, които доставяха 5,4% от поръчките на Takeaway.com.

Въпреки че Scoober се занимава с малка част от общите доставки на Takeaway.com, това е скъп бизнес за управление, а компанията често наема куриери през агенции за заетост.

Картели на работниците

Картелните правила са част от проблема. През 2004 г. ирландски актьори, работещи на свободна практика, бяха принудени да се откажат от уговорката за минимално заплащане за озвучаване, след като антитръстовият регулатор определи споразумението като незаконно.

Нидерландски музиканти се бориха с властите по подобен случай и спечелиха през 2014 г., след като Съдът на ЕС подкрепи аргумента им, че пактовете за минимално заплащане трябва да бъдат позволени на работниците, които са самонаети или разчитат на един силен работодател.

Неспособността да се договарят за заплати имаше охлаждащ ефект, коментира Ивана Бацик, ирландски сенатор, която в крайна сметка настоя Ирландия да промени закона си, за да позволи на някои работещи на свободна практика да преговарят групово за по-добро заплащане.

Вестагер, която беше министър на икономиката в Дания, явно симпатизира на работническите права, посочвайки, че идва „от страна, която е постигнала успех заради модел“, базиран на правото за обединяване.

Регулаторите търсят изключения от законодателството в областта на конкуренцията, „за да се уверят, че хората, които не са реално независими“ или са самоназначени „всъщност могат да се обединяват и да бъдат по-силни при преговорите“.

Вестагер и преди е подчертавала правата на работещите за технологичните платформи, като област, която се нуждае от повече контрол. Въпреки това Европейската комисия действа бавно, като се очаква чак следващата година да предложи начини за подобряване на работните условия, сочи стратегически документ, публикуван през февруари.

Има ограничения в това кого разглежда Вестагер. „Не искаме зъболекарите и адвокатите“ и професиите с по-силни позиции, да получат повече ползи, отколкото по-уязвимите работници, които зависят от интернет уебсайт за препитанието си“, допълва тя.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още