IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как iPhone създаде цял град в Китай?

Чанджоу някога беше земеделска площ, а днес 250 хил. души сглобяват смартфoните на Apple

12:43 | 16.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Властите привестваха iPhone. Китайските лидери дадоха зелена светлина за национална търговска зона на национално ниво, а провинцията даде ресурсите си за изграждането и населването на мястото, което по-късно се превръща в Града на iPhone.

Миналата есен, когато трябваше бързо да се произвежда iPhone 7, а Foxconn не разполагаше с достатъчно хора, държавните компании за въглища ѝ изпратиха работници. Подготвяйки се за производството на следващия модел iPhone, който се очаква да излезе тази есен, представители на компанията посетиха села, за да сложат плакати и да потърсят работници.

"Въпреки че правителството ни помага, разходите, свързани с наемането и обучаването на нови служители, са поети изцяло от Foxconn”, обясни фирмата.

В последния ден на юни пред портите на фабриката се чува глас от високоговорител: „Търсим служители от каймака на обществото. Трябва да се оптимистично настроени и да работите старателно“.

Работниците на Foxconn печелят по 1900 юана (278 долара) в спокойните месеци до 4000 юана с допълнителни часове работа, когато производството е ускорено. Техният доход не е висок, но за мнозина това е повече, отколкото биха получавали, работейки в стопанството. За служителите iPhone е скъп избор, а мнозина твърдят, че си купуват по-евтини китайски смартфони.

28-годишната Юен Юенлин твърди, че е работила три пъти на монтажните линии на iPhone, като всеки път е напускала заради по-високо платена или по-забавна работа. Миналия ноември тя е заменила униформата на Foxconn с високи токчета и е започнала да продава козметика в близкия търговски център.

"Практически всичките ни клиенти са работници на Foxconn”, коментира жената, която живее със съпруга си (служител на Foxconn) и двете им деца в едностаен апартамент под наем.

Някои от съседите на Юен в жилищния комплекс са по-малко доволни от нея. Някои са били преместени и се оплакват от неадекватните обезщетения за земята. Властите в Чанджоу твърдят, че компенсациите за земята са базирани на националните стандарти.

През 2013 г. земеделецът Сяо Малай смути местните власти, като излезе на протест срещу разрушаването на дома му, на чието място трябваше да се появи индустриален парк със заводи на Foxconn, сочат документите от съдебния процес срещу представител на властите, за който се твърди, че е платил на служител на парка и на други хора да пребият фермера. В резултат от побоя Сяо умира, а въпросния представител на властите, служителят на парка и други влизат в затвора за смъртта му.

"Не сме нясно с трагичната смърт на Сяо Малай и обстоятелствата около смъртта му“, коментира говорителка на Apple.

Други местни фермери твърдят, че компенсациите, платени за земите им, са били повече, отколкото те биха могли да спечелят за целия си живот, отглеждайки пшеница и царевица. Джан Хайлин, който вижда как хеликоптерите спускат маркерите през 2010 г., използва част от сумата, която му изплащат, за да си купи два апартамента.

И все пак в града все още са притеснени за колко дълго Foxconn или Apple ще имат нужда от Града на iPhone. Продажбите на устройството се свиха през 2016 г. - за първи път от дебюта на телефона през 2007 г. По време на миналогодишния спад на производството китайският премиер е попитал Тери Гоу дали производството на iPhone ще скочи или ще се свие тази есен, твърдят хора, присъствали на срещата им.

Foxconn твърди, че е придобила 80% от сградите, които използва в града, а останала част е взела под наем, като планира да инвестира в района.

Независимо от това китайските власти виждат фабриката за iPhone като ценен инвеститор, твърди Шъ Пу, професор по икономика в Хънан. „Foxconn помогна за обучаването на хиляди хора в Хънан, посочва той. „Те могат да използват тези умения, за да работят на други места“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Apple нищо не е създала в Китай, само много здраво експлоатира китайския пролетариат чрез китайската компания Foxconn. Малко ли самоубийства имаше точно заради жестоката експлоатация (16-18 часов работен ден + събота, понякога и неделя) и ниското заплащане? В медиите изтекоха само 32 доказани случая на самоубийства, но няколко различни неправителствени организации твърдяха за над 168.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Foxconn не произвежда само за apple.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още